Úštěk bude muset vrátit téměř 40 milionů korun dotací na nedokončené projekty

29. srpen 2023 09:45

Město Úštěk na Litoměřicku dál řeší finanční problémy. Podle starosty Ondřeje Elíska z SNK-ED měly vzniknout za předchozího vedení radnice. Už teď je jasné, že město bude muset vracet některé dotace na nedokončené projekty. Celkem se jedná téměř o 40 milionů korun.

Město už začalo s prodejem drobnějších pozemků v okolí. To jsou ale maximálně desetitisícové položky a podařilo se prodat také část zámeckého parku v Konojedech.

Aktuálně vedení Úštěku prodává 12 stavebních parcel ve Starém Týně, a to za 15 milionů korun. Jde o první větší částku, která půjde na pokrývání závazků. S cenou bude muset jít vedení města ale podle místostarosty z hnutí za harmonický rozvoj Václava Šulíka dolů.

Vedení Úštěku bude dál pokračovat s prodejem polností, orné půdy a také se vrací myšlenka prodeje lesů v majetku města, těch má celkem 750 hektarů. Další prodeje budou řešit zastupitelé 20. září.

Peníze, které vedení města prodejem získá, půjdou hlavně na pokrytí mnohamilionového úvěru, ze kterého je financovaná například závěrečná část rekonstrukce základní školy Aloise Klara.

Úštěk musí vracet peníze z dotací na nedokončené projekty

Úštěk bude muset vracet také část dotací kvůli nedokončeným projektům. Rekonstrukce kina stála přes 32 milionů korun a stále není hotová. Město na ni čerpalo dotaci 18,37 milionu korun, peníze teď musí vrátit ministerstvu financí v plné výši.

Prostory kina měly sloužit také žákům základní školy jako sportoviště, to se ale nepodařilo – nebyla tak splněná jedna z hlavních podmínek dotace. Vedení města podle místostarosty Václava Šulíka v současnosti domlouvá s ministerstvem splátkový kalendář.

O vracení další dotace, tentokrát na budovu bývalé chmelárny, bude rozhodovat ministerstvo pro místní rozvoj letos na podzim. V tomto případě se jedná o sumu přes 20 milionů korun.

Podle stávajícího vedení města za některými problémy stojí předchozí vedení radnice. Současná rada města proto podala podnět k trestnímu oznámení na neznámého pachatele při správě cizího majetku. Policie na případu pracuje, zatím ale s ohledem na obsáhlost celého případu nechce sdělovat bližší podrobnosti.

Spustit audio

Související