Ústecký univerzitní kampus je hotový. Jako poslední se v něm otevřela nová budova pro výzkum nových materiálů a energií

24. březen 2022 09:52

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně má v Ústí nad Labem dokončené univerzitní městečko. Tzv. kampus v prostorách někdejší nemocnice doplnila poslední velká stavba. Za zhruba 300 milionů korun dostala nové sídlo Fakulta strojního inženýrství. V nových prostorách budou akademici například zkoumat nové materiály.

„Máme tady 76 míst pro akademické pracovníky v kanceláři, je tady pět nových učeben, jedna aula pro 80 studentů, jedna počítačová učebna, a to nejdůležitější – 10 nových laboratoří s kompletním vybavením,“ popsal novou budovu tzv. CEMMTECH děkan fakulty strojního inženýrství Štefan Michna.

V laboratořích budou akademici zkoumat například nové slitiny nebo zdroje energie. Fakulta se chce výzkumem zapojit do transformace Ústeckého kraje po ukončení těžby hnědého uhlí.

Právě z tzv. Fondu spravedlivé transformace má univerzita šanci získat víc než dvě miliardy korun. Podle rektora ústecké vysoké školy Martina Baleje půjdou peníze hlavně do kurzů pro obyvatele regionu.

„Nejen do Ústí nad Labem, chceme ty aktivity rozšířit do dalších měst v kraji. Nikoli ale tak, že bychom tam stavěli budovy – chceme tam přijíždět se svými aktivitami typu letních kempů, příměstských táborů, univerzity třetího věku a dalších,“ popsal Balej.

Zprovozněním nového sídla fakulty strojního inženýrství se podle rektora Baleje uzavřelo budování univerzitního kampusu, který vzniknul na místě někdejší ústecké nemocnice.

„Vcelku, ještě s fakultou zdravotnických studií, fakultou umění a designu a Domem umění je to zhruba jedna miliarda. Dům CPTO je další miliarda a další rekonstrukce budov za asi půl miliardy. Celkové investice byly tedy zhruba ve výši dvě a půl miliardy korun za těch sedm let,“ uzavírá Martin Balej.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související