Ústecký soud se opět zabýval údajným finančním poškozením roudnické nemocnice

25. říjen 2018

Ústecký krajský soud znovu řešil kauzu týkající se nemocnice v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Podle Jakuba Zavorala, jednoho ze spolumajitelů Podřipské nemocnice, docházelo k vyvádění peněz.

Soud řešil údajně předraženou zakázku na stavební úpravy v nemocnici. Podle spolumajitele nemocnice Jakuba Zavorala není jasné, jestli byly práce skutečně provedené.

„Ten posudek jasně říká, že nezkoumal, jestli byly provedeny všechny práce, které byly vyfakturovány a zaplaceny,“ argumentuje Zavoral.

Zavoralem zmíněný posudek ovšem vyloučil, že by došlo k předražení prací. Podle výkonného ředitele nemocnice Tomáše Krajníka nejen že práce předražené nebyly, ale došlo naopak k ušetření peněz.

„Vnímám to jako naprosto absurdní, když znalecký posudek dokáže, že jsem v podstatě ušetřil. A mluvit o tom, že to má být o 30 procent levnější, a jestli na tu hru soud přistoupí, tak to považuji za naprosto nestandardní,“ komentoval situaci Krajník.

Vypracování posudku si zadal soudem určený opatrovník, který má na provoz nemocnice kvůli sporům dohlížet.

Je současná kauza pouze obstrukcí?

Současná kauza je ale podle výkonného ředitele nemocnice Tomáše Krajníka pouhou obstrukcí kvůli hlavnímu sporu o vlastnictví nemocnice.

Spor se týká 50% podílu v nemocnici, který vlastní Josef Krajník. V roce 2011 uzavřel se Zavoralem opční smlouvu, podle které mu měl do čtyř let prodat svůj podíl. Letos v lednu soud rozhodl, že smlouva platí a Zavoral má podíl získat. Protistrana se ale odvolala a pravomocné rozhodnutí dosud nepadlo.

Podle Jakuba Zavorala je současný spor pouze důsledkem nedohody ohledně podílů v nemocnici: „Pan doktor Krajník se zavázal k tomu, že mi svůj podíl prodá. A já se především domáhám toho, aby tento svůj závazek dodržel. Všechny ty další spory jsou jen důsledkem toho, že pan doktor Krajník nechce svůj závazek dodržet.“

Zavoral i dnes potvrdil, že pokud získá kontrolu nad nemocnici, je domluvený se společností Penta Hospitals na tom, že jí zdravotnické zařízení prodá.

Firma má o Podřipskou nemocnici stále zájem, to potvrdila mluvčí Penty Hospitals Lenka Holá. S prodejem ale nesouhlasí stávkový výbor zaměstnanců nemocnice. Ti už také nabídli vykoupení podílu Jakuba Zavorala.

autor: bach
Spustit audio

Související