Krajští zastupitelé odmítli jednat o převzetí nemocnice v Rumburku

25. červen 2018 15:25

Ústecký kraj nebude jednat o převzetí Lužické nemocnice v Rumburku na Děčínsku. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. S požadavkem na obnovení jednání o zajištění akutní péče pro 55 000 obyvatel se na kraj obrátilo město Rumburk a také někteří starostové ze Šluknovského výběžku.

Kvůli dovoleným a nedostatku personálu bude už od 29. června do 9. července uzavřené interní oddělení rumburské nemocnice.

„Znamená to pro někoho například hodinu a půl v sanitce při cestě za základním ošetřením. To je podle mě nepřijatelné. Jsme ve střední Evropě v roce 2018 – vůbec nechápu, že je někdo ochoten proti tomuto hlasovat,,“ komentoval rozhodnutí zastupitelů o neobnovení jednání o převzetí rumburské nemocnice nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Ten společně se starostou Lipové na Děčínsku Pavlem Svobodou z ODS apeloval na krajské zastupitele, aby jednání obnovili. Závěrem bych chtěl říct, že my, starostové Šluknovského výběžku, vás žádáme, aby byla zachována dvě oddělení – chirurgie a interna, s dostatečným počtem lůžek,“ apeloval na zastupitele Svoboda.

Podle starosty Rumburku Jaroslava Sykáčka z ČSSD bude město Lužickou nemocnici držet v provozu i dál. Jen za loňský rok bude muset město dokrývat ztrátu nemocnice ve výši zhruba 30 milionů korun.

Ústecký kraj by mohl základní péči zajišťovat ve Varsdorfu

Kraj by mohl místo Rumburku zajišťovat péči ve Varnsdorfu, a to prostřednictvím Krajské zdravotní. Podle předsedy představenstva Krajské zdravotní Jiřího Nováka je takové řešení reálné: „Máme na to tým, který to má rozpracované. Ta naše filozofie je to propojit s děčínskou nemocnicí, a to včetně kyvadlové přepravy.“

To, kde nakonec bude akutní péče zajištěná, je podle komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka vedlejší: „Ať je to do budoucna na jakémkoli místě ve Šluknovském výběžku, důležité je, aby ta péče zajištěná byla – to je, si myslím, zájmem celého zastupitelstva.

O zajištění zdravotní péče v Lužické nemocnic už kraj s městem Rumburk jednal. Město následně vypsalo na zdravotnické zařízení tendr. Do něj se zapojil jediný zájemce, který ale od provozování nemocnice nakonec ustoupil.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související