Ústecký Krajský soud zpřísnil trest v případu znásilnění dívky u Lukavce na Litoměřicku. Afričana poslal na 4 roky do vězení

24. srpen 2020 14:21

Za znásilnění nezletilé dívky půjde cizinec původem z Afriky na čtyři roky do vězení. Původní dvouletý trest mu dnes zpřísnil Krajský soud v Ústí nad Labem. Čin se stal loni v červnu.

Kromě vezení má muž nařízenou také ústavní léčbu. Podle soudu je trestně odpovědný, i když čin spáchal ve stavu zmenšené příčetnosti.

„Odvolací soud rozhodl tak, že rozsudek okresního soudu zrušil a ze 2 let odnětí svobody zvýšil trest na 4 roky odnětí svobody. Zbytek trestu zůstává beze změny,“ informoval mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem o výsledku odvolacího řízení v kauze loňského znásilnění nezletilé dívky u Lukavce na Litoměřicku.

Muž, původem z Libye, trpí duševní poruchou a musí se podrobit také léčení. Podle soudce Romana Dobeše ale není onemocnění obžalovaného cizince polehčující okolností.

Zpřísnění trestu požadovala pro muže původně z Libye státní zástupkyně Andrea Janáková. Obhájce obžalovaného cizince Vlastimil Beránek nevyloučil podání odvolání.

Rozsudek je nicméně pravomocný a ze soudní síně putoval cizinec rovnou do vězení. O nařízené léčbě teď rozhodne vězeňská služba.

Do Česka se muž dostal loni vlakem ze sousedního Německa, kde neúspěšně žádal o azyl.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio