Ústecký kraj: Zhruba 2 roky budou muset cestující na některých tratích čekat na nízkopodlažní vlaky

24. leden 2020 08:26

Zhruba dva roky budou muset cestující na některých tratích v Ústeckém kraji čekat na nízkopodlažní vozy. Po změně dopravců zmizely například na železnici z ústeckého Střekova do Děčína a někteří cestující to kritizují. Dopravci se brání tím, že čekají na nová vozidla.

Změna jízdních řádů a hlavně vozidel, která trať obsluhují, se dotkla, podle reakce na facebooku krajské dopravy, například Veroniky Císařové, která trať ze Střekova do Děčína využívá a jezdí i s kočárkem.

Dopravu na trati zajišťuje pro kraj RegioJet. Podle mluvčího Aleše Ondrůje je nasazení nízkopodlažních vlaků otázkou času.

„RegioJet nasazuje na spoje v Ústeckém kraji aktuálně dočasné soupravy. Přibližně za 2 roky by tyto soupravy měly vystřídat úplně nové, nízkopodlažní, elektrické, plně klimatizované soupravy, které RegioJet nechává právě nyní vyrábět,“ vysvětlil Ondrůj a dodal, že vlakový personál je už teď připravený cestujícím, například s kočárkem, pomoci.

Podle Jindřicha Fraňka z krajského úřadu čeká i kraj na to, až dopravci dostanou nová vozidla.

„V některé lokalitě mohlo dojít k tomu, že místo RegioNovy, která byla částečně nízkopodlažní, se tam vyskytuje vlak, který bude po určitou dobu vyšší. Ten bude následně vyměněn za nízkopodlažní vozidlo,“ přislíbil Franěk.

Někde zmizely i nízkopodlažní vozy Českých drah

Nízkopodlažní vlaky zmizely i z některých tratí, kde dopravu pro kraj zajišťují České dráhy. To se týká například spojů, které jezdí z Ústí nad Labem do Litvínova. Tam jezdí soupravy s přezdívkou Sysel.

Nízkopodlažní RegioPantery se tam mají vrátit v průběhu 2 let. „Předpoklad je, jakmile bude dokončena tato dlouhodobá výluka a ta vozidla budou dozbrojena na střídavou trakci, která je nutná, aby tato vozidla mohla jezdit i tam, kde ta střídavá trakce už je instalována,“ doplnil Vladimír Štochl z Českých drah.

To se týká například zajíždění vlaků až do Kadaně, kam z Prunéřova povede zmíněná střídavá trakce.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související