Na Švestkovou dráhu se po dvanácti letech vrátily pravidelné vlaky

15. prosinec 2019 15:27

Na jednu z nejkrásnějších tratí podle odborníků i laické veřejnosti se vrátily pravidelné denní spoje. Jde o Švestkovou dráhu původně mezi Lovosicemi a Mostem.

Vlakové soupravy nově jezdí po prodloužené lince až do Litoměřic, na Horní nádraží. Linku provozuje AŽD Praha. „Za obnovu linky a nákup i rekonstrukci vlaků zaplatila naše společnost 210 milionů korun,“ řekl generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

První vlak vyjel po trati postavené v roce 1895 dnes, tedy 15. prosince, ve 4.13 hodin. Společnost koupila v Německu nízkopodlažní jednotky RegioSprinter z roku 1995 a nechala je zmodernizovat. „Každý vlak má šedesát pět míst k sezení. Je upraven tak, aby splňoval požadavky moderní doby,“ dodal ředitel.

Po více než 12 letech se vracejí na Švestkovou dráhu pravidelné vlakové linky

Švestková dráha vede přes České středohoří kolem zřícenin hradů Košťálov, Oltářík, hradu a zámku Skalka a dalších turisticky atraktivních míst. Každodenní provoz na ní skončil v roce 2007 kvůli malému zájmu cestujících, navíc mohly vlaky jezdit po trati jen pomalu. Po upravené trati by měly jezdit až stokilometrovou rychlostí.

Vlaky budou jezdit ve všední dny mezi Litoměřicemi a Mostem v hodinovém rozmezí podobně jako vlaky mezi Litoměřicemi a Třebívlicemi.

Na trase se bude společnost zkoušet novinky. Teď je to prototyp tzv. inteligentní zastávky, kdy zařízení ve vlaku komunikuje se zabezpečovacím zařízením na blízkém přejezdu. „Zároveň je tam tlačítko stop, pokud se zmáčkne, vlak zastaví,“ uvedl ředitel divize servisu AŽD Václav Bartůněk

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související