Na Švestkovou dráhu mezi Lovosicemi a Mostem se po 12 letech vrátí pravidelné vlakové spoje

4. listopad 2019

Zhruba měsíc a půl zbývá do začátku platnosti nového jízdního řádu. Od 15. prosince se v Ústeckém kraji chystá několik změn v dopravě. Například na trať mezi Lovosicemi a Mostem se po 12 letech vrátí pravidelné vlaky.

Dráhu vlastní společnost AŽD Praha. Podle generálního ředitele Zdeňka Chrdleho budou nové spoje končit na litoměřickém horním nádraží. Doufá, že se zvládnou do 15. prosince na obnovení provozu připravit.

Musí ještě vyměnit koleje na zhruba 4 kilometrech trati a opravit některé přejezdy. obnovení provozu vyjde společnost na zhruba 100 milionů korun.

1. prosince má firma převzít renovované vlaky RegioSpider. Kromě pravidelné dopravy bude Švestková dráha sloužit také jako testovací polygon pro nové železniční technologie.

Od poloviny prosince budou v Ústeckém kraji jezdit kromě Českých drah a AŽD i Regiojet, die Landerbahn a GW Train Regio.

Změna jízdního řádu přinese i jinou novinku. Regionálními vlaky i autobusy se bude primárně cestovat na jízdenky Dopravy Ústeckého kraje. Cestující ve vlacích Českých drah nakonec ale budou moci dál využívat na slevu i tzv. „In Karty“. Kraj se na tom dohodl s Českými drahami.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související