Ústecký kraj stále čeká na schválení nákupu nových autobusů. Kvůli koronaviru jsou zpožděné i dodávky nových vlaků

3. prosinec 2021

Ústecký kraj stále nemá další autobusy pro krajského dopravce. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž dál projednává nákup 90 vozů od tureckého výrobce Otokar. Uzavření smlouvy na nákup autobusů za zhruba 400 milionů korun prozatím antimonopolní úřad zakázal předběžným opatřením.

„V tuto chvíli to vypadá tak, že si dal ÚHOS čas. Tím předběžkem řekl jen, že to potřebují posoudit, a aby na to měli čas, tak že to zatím nemáme uzavírat. Teď jsme v takové fázi, že si myslíme, že máme pravdu, proto nechceme rušit to výběrové řízení, “ informoval náměstek hejtmana Marek Hrabáč z hnutí ANO.

Řízení u antimonopolního úřadu prozatím neskončilo. Jak před časem informoval mluvčí úřadu Martin Švanda, termín rozhodnutí předjímat nelze.

Nové autobusy se Ústecký kraj snaží nakoupit už dva roky

90 nových autobusů se snaží krajský dopravce nakoupit zhruba dva roky. Původně chtěl nakoupit autobusy Iveco. Z toho ale sešlo a kraj vyhlásil novou soutěž.

S vítězném běloruským výrobcem autobusů se nakonec kraji smlouvu podepsat nepodařilo a uzavření kontraktu s tureckým výrobcem tedy řeší antimonopolní úřad. Vlastní autobusy přitom krajský dopravce podle náměstka Hrabáče potřebuje kvůli levnějšímu provozu.

„Co se týče soutěží a toho plánu, tak máme v podstatě vysoutěženo a pokryto, kdyby nám to dopadlo a kdybychom nebyli napadáni. Asi bychom už dnes byli v normálním režimu, což by se projevilo nakonec i na ceně toho dopravního výkonu, a která by byla podstatně nižší, než s těmi pronajatými autobusy,“ shrnul Hrabáč.

Vedle vlastních autobusů čeká kraj i na nasazení nových vlaků na tratě, které obsluhuje společnost RegioJet. Jejich výrobu zpozdila pandemie koronaviru.

„S RegioJetem byl kvůli zpoždění dodávek sjednán dodatek smlouvy – ten termín je posunut o rok, tedy do prosince 2022. Ústně je ale přislíben kratší termín dodávek – postupně už v prvním pololetí roku 2022. Uvidíme, jaká bude skutečnost,“ dodal Jakub Jeřábek z krajského odboru dopravy.

Spustit audio

Související