Ústecký kraj připravuje tři budovy pro lidi bez domova, kteří se nakazí koronavirem

7. duben 2020

Ústecký kraj připravuje v Děčíně, v Mostě a v Hliňanech budovy pro lidi bez domova, kteří onemocní nemocí covid-19. Během příštího týdne by vytipované objekty měly být připraveny přijmout první nemocné bezdomovce.

Jeden z domů, který bude k tomuto účelu sloužit, je v Děčíně v Krokově ulici. Stavbaři právě teď upravují jeho vnitřní prostory.

Třípatrový dům stojí v nevelkém areálu, dostat se k němu lze jen hlavními vraty. Objekt městu pronajala Správa státních hmotných rezerv.

Kromě něj má Ústecký kraj vytipované další dva objekty.

„Jeden z těch objektů se nachází v Mostě, ve Velebudicích. Je to administrativní budova Střední školy technické v Mostě. Objekt se nachází v Dělnické ulici,“ říká mluvčí kraje Martin Volf a pokračuje: „Druhý z těch objektů je naše bývalá příspěvková organizace – bývalý domov pro osoby se zdravotním postižením v Ústí nad Labem – Řehlovicích, který se nachází v Hliňanech.“

Do všech tří budov je nutné sehnat zařízení, nábytek, do Děčína se navíc ještě musí podívat hygiena.

Kraj teď hledá organizaci, která by pomohla provoz center pro nakažené lidi bez domova zastřešit, tedy hlavně zajistit personál.

Zatím ale není jasné, jak bude možné člověka bez domova přimět v objektu zůstat po celou dobu karantény.

„Nyní jednáme s ministerstvem vnitra, jakým způsobem by se to dalo vyřešit. Je domluveno, že nám budou nápomocni jak strážníci, tak policisté,“ dodal Volf.

Všechny tři budovy by měly být podle mluvčího kraje vybavené a k dispozici příští týden.

Spustit audio

Související