Ústecký kraj: při dopravních nehodách loni zemřelo 37 lidí. Mezi nejnebezpečnější patří D7

10. leden 2019

Dopravní policisté zhodnotili loňský rok v Ústeckém kraji. Přibylo dopravních nehod, ale těch s nejvážnějšími následky bylo naopak méně.

Oproti roku 2017 zaznamenali policisté mírný nárůst dopravních nehod, přibylo lehce zraněných a také odhadované škody byly vyšší.

Celkově policisté registrují 10 820 dopravních nehod, při kterých zemřelo 37 lidí. To je o 10 méně než v roce 2017. Těžce zraněno bylo 186 lidí, tedy o 12 méně než v předchozím roce.

Celkovou škodu při nehodách policisté odhadli na skoro 525 milionů korun – vzestup této částky šéf krajské dopravní policie Jiří Ušák přičítá jednak tomu, že po silnicích jezdí modernější a dražší vozy a také tomu, že i kvůli tomu lidé častěji polici k nehodě zavolají.

Nejčastější příčiny nehod? Nepozornost a nepřiměřená rychlost

V drtivé většině za nehodu mohli řidiči aut – nejčastější příčinou nehod bývá například nepozornost, třeba kvůli telefonování při jízdě nebo styl řízení. Nejvíc lidí, 21, ale zemřelo při nehodách způsobených nepřiměřenou rychlostí.

Jiří Ušák upozornil třeba i na počasí – v těchto zimních dnech by šoféři měli pamatovat na to, že na břečce, sněhu to prostě klouže. Platí to i v létě – minulé léto bylo suché, řidiči si na to zvykli, ztratili ostražitost, a když pak zapršelo, vzrostla nehodovost.

144 nehod způsobila srážka se zvěří. V těchto případech šéf krajské dopravní policie Jiří Ušák radí, aby se zvířeti řidiči nevyhýbali, ale brzdili a čekali na náraz – strhnutím volantu můžou být následky ještě horší.

Jako vysloveně nebezpečnou označují policisté dálnici D7 na Lounsku, která se místy střídá se silnicí I/7. Zemřelo tam nejvíc lidí – 11. Z hlediska udržení pozornosti je podle Ušáka pro řidiče extrémně náročná, protože dálniční úseky střídá obousměrný provoz, a právě v těchto úsecích jsou horizonty, kde dochází k čelním střetům.

autor: hau
Spustit audio

Související