Ústecký kraj překonal kůrovcovou kalamitu. Malé ohnisko kůrovce se objevilo na Chomutovsku a ve Šluknovském výběžku

21. červenec 2023 12:12

Ve středních Čechách nebo na jihu Moravy dělá v těchto dnech lesníkům velké vrásky druhé kůrovcové rojení. V Ústeckém kraji je to lepší. Tady už je prakticky po kůrovcové kalamitě. Malé ohnisko se objevilo na Chomutovsku. Lýkožrout už nepředstavuje hrozbu ani v Národním parku České Švýcarsko. Stromů, do kterých by se mohl pustit, tam totiž zbylo jenom málo. 

„O lýkožroutu smrkovém se dá říci, že zatímco dříve to byl obávaný škůdce, tak teď se stal jedním broukem z mnoha,“ říká mluvčí parku Tomáš Salov a vysvětluje, že je to proto, že už skoro všechny pro něj atraktivní stromy, zlikvidoval.

„Odhadujeme, že z těch stromů, kterým bylo víc než 20 let, zůstalo 8 až 10 procent,“ dodává Salov.

Podle údajů z krajské kůrovcové komise teď lesníci evidují jedno menší ohnisko na Chomutovsku a s lýkožroutem je na tom z celého kraje nejhůře Šluknovský výběžek.

„Co do objemu kůrovcových těžeb jsme na tom nejhůř v uvozovkách, tedy máme největší kůrovcové těžby z celého Šluknovského výběžku,“ upřesňuje lesní správce z Lesní správy v Rumburku Jan Drozd.

„Nicméně, za posledních pět roků je ta situace s kůrovcem úplně nejlepší, v tuto chvíli máme v podstatě všechno nalezené, zpracované, čekáme, až se projeví druhé rojení a uvidíme, co z toho vyleze,“ doplňuje Drozd.

Podle společnosti Lesy České republiky je tak kůrovec alespoň v Ústeckém kraji na ústupu. Z postižených lesů ale stále vyvážejí nákladní auta pokácené dřevo. Až vyvážet přestanou, chtějí například starostové ze Šluknovského výběžku požádat vládu o peníze na opravu cest, které zničila těžební technika.

Spustit audio