Ústecký kraj: Portál Portabo nabídne lidem „otevřená data“ přehledně a na jednom místě

7. říjen 2019 14:49

Ústecký kraj spouští v Česku ojedinělý projekt. Společně s partnery chce začít poskytovat tzv. „otevřená data“. Informace z dopravy, kultury, sportu nebo životního prostředí budou volně k dispozici na ústeckém webovém portálu Portabo.

„Zkratka Portabo je odvozena od Porty Bohemicy – tedy údolí řeky Labe, které také sbírá různé malé vodní toky – v našem případě informace, a posouvá je někam dál,“ představil název nového systému Jan Jelínek z ústeckého krajského úřadu.

Na jedno místo teď chtějí partneři projektu poskytovat data z celého kraje.

„Máme dnes spousty čidel – například dopravní, emisní nebo čidla osvětlení. Kraj buduje i systém čidel, které jsou v jeho autobusech. Budeme tedy přesně vědět, kde se nachází daný autobus,“ uvedl Jelínek.

Názorným příkladem využití dat ze systému Portabo je třeba vyhodnocení aktuální situace s počasím nebo sjízdností pro navigace.

„Všichni používáte GPS, takže zcela jistě oceníte, když vám řekne, kudy nejezdit a kudy ano. Například proto, že tam sypač právě odhrnul sníh,“ dodává Jelínek.

První data má systém poskytnout v závěru příštího roku. Teď se musí odborníci analyzovat. To bude mít na starosti ústecká univerzita.

„Je tam jak ta programovací práce, tak ta vyhodnocovací. Data je potřeba dát do nějaké čitelné podoby – ať už mapové, nebo na nich postavit aplikace, které jsou pro toho občana jednoduše prakticky využitelné,“ vysvětlil rektor univerzity Martin Balej.

Vedle ústecké univerzity jsou zakládajícími členy Portaba Ústecký kraj, děčínská fakulta ČVÚT, inovační centrum a města Ústí nad Labem, Litoměřice a Děčín. Postupně by se měla přidávat další města a obce.

Vznik systému vyjde podle odhadu kraje řádově na miliony korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související