Ústecký kraj pomůže Českému Švýcarsku pobytovými poukazy i reklamní kampaní

29. srpen 2022 14:58

Ztráta podnikatelů v turistickém odvětví a službách na Děčínsku dosahuje zhruba 300 milionů korun. Takový je odhad vedení Ústeckého kraje. Po ničivém požáru v Českém Švýcarsku zrušili návštěvníci část rezervací na ubytování. Ztráty ale mají i navazující služby, jako například pekárny. Kraj chce proto Národnímu parku pomoci. Chystá pobytové poukazy nebo reklamní kampaň.

„To spáleniště se týká 10 procent parku, ten zbytek, zejména v té východní části, je možné zachránit. Cestovní ruch je ale postižen v celém tom prostoru – dokonce i ve čtvrtých zónách, které přesahují okres Děčín, máme evidentní pokles rezervací ubytování,“ říká náměstek ústeckého hejtmana Jiří Řehák z uskupení Spojenci pro kraj s tím, že právě na Děčínsko jezdí až 40 procent turistů, kteří Ústecký kraj navštíví.

Čtěte také

Pomoci s nalákáním hostů můžou podle něj například pobytové poukazy. Hejtmanství také jedná s agenturou Czechtourism o pořádání kongresů, které by mohly pomoci hotely naplnit.

„Prosíme je, aby se tady odehrávaly kongresy – kongresová turistika je významným prvkem cestovního ruchu, a shodou okolností má také vrcholy na jaře a na podzim. Máme příslib, že to takhle bude,“ dodává Řehák.

V plánu je i oprava parkoviště v Hřensku nebo zvýhodněné jízdné

Součástí opatření na pomoc Českému Švýcarsku je i zvýhodněné jízdné pro návštěvníky, kteří se v oblasti ubytují. „Bude nabídnuto těm, kteří se alespoň na dva dny ubytují v té lokalitě, která je postižená. Pak by ti lidé mohli de facto cestovat po kraji na jednotnou jízdenku,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Řehák.

První peníze na prezentaci oblasti mají krajští zastupitelé projednat na zářijovém zasedání. Tam by měli také schválit finance pro obec Hřensko. „Jde o příspěvek na rekonstrukci nebo úpravu parkoviště u hasičské zbrojnice ve Hřensku, která byla poničená tou těžkou technikou, která tam byla, protože tam bylo sídlo managementu při likvidaci toho požáru,“ dodal mluvčí kraje Martin Volf.

V národním parku začalo hořet 24. července a hasiči požár zlikvidovali po třech týdnech. Doteď ale na místě zůstávají a kontrolují zasažené oblasti.

Spustit audio