Ústecký kraj podle Hlídače státu: v Ústí nad Labem rostlo riziko korupce, v Lovosicích naopak kleslo

29. září 2020 13:38

Státní úřady, kraje, města a obce hodnotila organizace Hlídač státu podle míry rizika korupce. Vycházela hlavně z registrů smluv a veřejných zakázek – počítačový program se zaměřil na různá kritéria. Například v Ústeckém kraji hodnotí organizace město Lovosice poměrně dobře. Naopak Ústí nad Labem se z pohledu korupce zhoršilo.

Takzvaný K-index sleduje kromě kvality smluv také zásadní formální nedostatky. Hodnotí například podíl smluv bez ceny, uzavřených o víkendech a svátcích nebo podíl smluv se sponzory politických stran a hnutí, s nově založenými firmami nebo s cenou u limitu veřejné zakázky.

Porovnání se také zaměřuje na koncentraci dodavatelů – tedy jestli se zakázky dělí mezi víc firem, nebo se opakuje jen malé množství dodavatelů.

Úřady dostávají i bonusy za transparentnost – třeba za zveřejňování zakázek pod 50 tisíc korun, tedy něco, co by podle zákona nemusely.

Ohodnocení je od A do F, kdy A je nejlepší – detaily každý najde na webu Hlídač státu.

K-index ale neukazuje automaticky na to, že se nějaký úřad chová korupčně – ředitel Hlídače státu Michal Bláha doplnil, že je nutné nejdřív údaje vyhodnocené počítačovým programem uvést do kontextu se znalostí konkrétního prostředí.

Jana Bohuňková ze spolku Stop tunelům uvedla příklad měst Ústí nad Labem a Lovosice. V roce 2017 mělo Ústí v rámci kraje jedno z nejlepších hodnocení. Lovosice byly na konci žebříčku.

„V roce 2018 už tam můžeme pozorovat určitou změnu trendu – připomeňme si také, že to byl volební rok. Když se podíváme na rok 2019, tak si Ústí nad Labem a Lovosice ty pozice vyměnily,“ shrnuje Bohuňková.

Podle ní je proto dobré zkoumat i to, co se stalo – proč jsou postupy najednou jiné a jestli třeba nesouvisí s výměnou vedení měst po volbách v roce 2018.

Spustit audio

Související