Okresní soud v Teplicích rozhodl: bývalého soudce odsouzeného za korupci podmínečně nepropustí

18. říjen 2018 15:22

Bývalý pražský soudce Ondřej Havlín zatím zůstane ve vězení. Okresní soud v Teplicích totiž zamítl jeho žádost o podmínečné propuštění.

Havlín dostal trest 5 let a 3 měsíce za korupci – v srpnu mu uplynula polovina.

Svoji žádost o podmínečné propuštění zdůvodnil svým věkem, je mu 63 let, a zdravotními problémy, které měl ještě předtím, než začal mít problémy se zákonem.

Uvědomil si, co způsobil a lituje toho, co spáchal. K tomu, jak by chtěl žít po propuštění, řekl, že by se vrátil domů k rodině. Má i příjem – částečný invalidní důchod, od listopadu má nárok na starobní. Má i dvě možnosti práce.

Připomněl také, že peněžitý trest ve výši 350 tisíc zaplatil a trest výkonu činnosti soudce převýší dobu, do kdy by mohl toto povolání vykonávat – je tedy vyloučeno opakování činu.

Jeho žádost podpořil ředitel věznice Petr Blažek – to se prý podle jeho zástupce u soudu děje jen výjimečně. Havlín ve vězení pracuje v knihovně – nemá kázeňské problémy, naopak dostává odměny, včetně přerušení trestu.

Soudkyně Lucie Yakut konstatovala, že Havlín formálně splnil skoro všechny podmínky pro podmínečné propuštění z výkonu trestu. Podle ní se ale ve vězení nenapravil.

Předpokladem pro to je podle soudkyně to, že si odsouzený vlastní vinu uvědomí, identifikuje problém a snaží se o jeho vyřešení.

Vycházela přitom z Havlínovy dnešní výpovědi – řekl v ní například, že „ohýbal“ paragraf, ale už neřekl, že to dělal proto, aby za to dostával úplatky. Jako soudce v letech 2012-13 nejméně v 17 případech pomáhal opilým řidičům, aby se vyhnuli trestu. Proto také soudkyně neuvěřila jeho slovům o katarzi.

Ondřej Havlín do tří dnů proti jejímu rozhodnutí podá stížnost – o té pak bude rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem.

autor: hau
Spustit audio

Související