Ústecký kraj je o víkendu plný pohádek a hudby

11. listopad 2021

O víkendu na vás v Ústeckém kraji čekají pohádky, procházka strašidelným lesem nebo hudba – od muzikálu přes klezmer až k nesmrtelným melodiím Beatles. Nebo byste raději vyrazili na divadelní festival? Není problém...

Sobota 13. listopadu

Sobota přeje pohádkám – Docela velké divadlo v Litvínově od 16 hodin uvádí pohádku Rusalka. Pohádkový příběh vodní víly, která opouští bezpečí svého jezerního domova a pro lásku k princi se stává člověkem. Je to zážitek i pro ty, kteří dobře znají stejnojmennou operu Antonína Dvořáka.

Sváťovo dividlo zase zve na děčínský zámek – od 16 hodin vám předvede tu o perníkové chaloupce.

Jak to dopadne s Madlenkou a Honzíkem?

Příběhy oblíbených postaviček Macha, Šebestové a psa Jonatána nabízí Divadlo rozmanitostí v Mostě – začátek je v 10 hodin, a kdyby vám to bylo málo, tak vás tu ještě v 17 hodin čeká divadelní komiksová groteska pro malé i větší diváky, která čerpá z klasických cartoonů, čili animáků. Zažijete spojení fyzického a loutkového divadla, skečů i klauniády s jednotícím názvem My tři v triku.

A ještě jedna pozvánka pro děti, a to do Strašidelného lesa u Červeného Hrádku. Na dvoukilometrové trase na vás i vaše děti budou číhat nejrůznější strašidla z pohádkové říše, u kterých děti budou plnit různé úkoly. Trasa pohádkového lesa začíná ve 13 hodin u zámeckého rybníka.

Jirkov - Červený hrádek

Jeden ze skvostů světové muzikálové tvorby si můžete užít v Městském divadle v Mostě – představení Funny Girl začíná v 19 hodin a nebude nic chybět, ani slavné melodie, ani nezapomenutelná taneční čísla v americkém muzikálu, který vypráví o světlé i stinné stránce lásky a slávy.

Dny židovské kultury aneb Teplický cimes pokračuje v klubu Knak koncertem holandské skupiny Amsterdam Klezmer Band. Začátek je ve 20 hodin.

Music aréna Nový obzor v Mostě dá v sobotu od 19 hodin prostor koncertu skupiny The Beatles Revival & Karel Kahovec.

Ruina zámku Krásný Les u Petrovic

A jestli se zajímáte o historii a památky, pak se vypravte na zámek Krásný Les u Petrovic na Ústecku. Čeká vás odhalení zrekonstruovaného barokního erbu, komentované prohlídky vybraných místností, dobrodružná stezka pro děti, country kapela ProGrass, a to ještě není všechno.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Neděle 14. listopadu

Aneta Langerová bude hrát a zpívat v Městském divadle v Děčíně od 19 hodin. Je to turné s názvem Dvě slunce aneb Jak krásné je být milován. Zpěvačka si na toto turné s sebou vzala kapelu a smyčcové trio.

Aneta Langerová

Českobratrská církev evangelická v Teplicích zve na nedělní benefiční koncert pro Majdalenku. Hrát bude kvarteto Tutti Fagotti – Radovan Skalický a jeho studenti z teplické konzervatoře. Začátek koncertu je v 17 hodin.

Činoherní studio v Ústí nad Labem uvádí veršovanou dramatizaci jedné z nejčtenějších próz 20. století – Malého prince od Antoina de Saint-Exupéryho. Hra je o tom, že dospělí jsou prostě divní, protože i když všichni dospělí byli kdysi dětmi, většina z nich už na to zapomněla. V titulní roli Lukáš Černoch, začátek představení je v 17 hodin.

Malý princ v podání ústeckého Činoherního studia

Pod titulem Kde budeme bydlet nehledejte žádné drama ze života, ale pohádku – další představení divadelního festivalu Vítr z hor ve Varnsdorfu. Pohádkové představení začíná v Městském divadle ve Varnsdorfu v 15 hodin.

O pohádky nebude nouze ani jinde – v Litoměřicích, v divadle K. H. Máchy od 10 hodin hraje Sváťovo dividlo Sněhurku a sedm trpaslíků.

Zámek v Jílovém u Děčína pak zve od 15 hodin na pohádku Kašpárek na Skalním hradu aneb Kterak Kašpárek hradního pána vysvobodil a k velkému štěstí tak přišel. Hraje Loutkové divadlo BOĎI – Bauerovi.

Městské divadlo v Chomutově zase dává od 15 hodin pohádku Ferda Mravenec v cizích službách a Loutkové divadlo v Lounech zahajuje ve 14.30 představení s názvem Ušatá pohádka.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

A na závěr tu máme velkou krásu – první koncert z cyklu Koncerty před oponou v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Zazní Smetanova symfonická báseň Má vlast v podání Renaty a Igora Ardaševových pro čtyřruční klavír. Koncert začíná v 17 hodin.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Za kulturou můžete vyrazit i ve všední dny...

LovoDivadlo v Lovosicích zve 16. listopadu od 19 hodin na koncert k výročí 17. listopadu. Vystoupí ústecká kapela Rohypnol Mississippi Aussig, od 20:00 pak Vladimír Merta. Na zámku Valdštejnů v Litvínově začíná tradiční a vždycky překvapivá výstava Přehlídka nápadů, zručnosti, řemesel a vtipu aneb Vánoce po celý rok. Můžete tu načerpat inspiraci, čím vším se dá vánoční stromeček ozdobit.

Hraničář

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem zve 17. listopadu na Fugu 89. Je to česko-německá dokumentární performance na základě rozhovorů s pamětníky ze Saska a severních Čech. Vladimír Buřt, Michal Koleček, Karel Karika, Kristina Kaiserová, Martina Böhme, Martin Klika a další vypovídají o různých podobách převratu na životní cestě krajinou česko-německého pohraničí. Představení je dvojjazyčné, česko-německé a začíná v 17 hodin.

Sváteční den si můžete ozdobit také návštěvou Koncertu před oponou v ústeckém Severočeském divadle. Začátek je v 17 hodin a krom zdejšího orchestru a sólistů bude účinkovat také Tereza Mátlová.

Pohled na vchod

Muzeum města Ústí nad Labem 18. listopadu v 10 hodin slavnostně otevírá stálou expozici Naši Němci, která představuje dějiny německojazyčného obyvatelstva českých zemí a vývoj česko-německých vztahů od středověku do 20. století. Od 17:00 proběhne komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Petrem Kourou. Autorem expozice je Collegium Bohemicum.

19. listopadu se můžete bavit u komedie s názvem Můžem i s mužem, a to v Městském divadle v Děčíně od 19 hodin. Vtipná autorská feérie 4 žen, 4 archetypů, která vznikla z potřeby podívat se pravdě do očí. Co ženy dělají, když si myslí, že je nikdo nevidí? Co vše se odkryje a kolik slupek se oloupe během jedné narozeninové párty? Hrají: Kateřina Kaira Hrachovcová, Vanda Hybnerová, Jitka Sedláčková a Dáša Zázvůrková.

Spustit audio