Ústecký kraj drží pomyslnou první příčku v počtu rozvodů

16. leden 2012

Víte, kde se v České republice rozvádí nejvíce lidí? Odpověď zní - v Ústeckém kraji. Spolu s Karlovarským drží ústecký region tenhle primát už hezkou řádku let. Dokonce ještě z doby socialismu.

Názor odborníků se dlouhou řadu let příliš nemění - v Ústeckém kraji se žije jinak než třeba v jižních Čechách nebo na jižní Moravě. Tam jsou rodinné vazby více zakořeněné, více se dbá na to, aby rodina držela pohromadě. To samozřejmě má vliv na to, jak rychle se po svatbě lidé zase rozvedou. Dokonce to má vliv i na to, jak se kde prosazuje současný trend, že moderní je neženit se, nevdávat, jen se k sobě nastěhovat. Na severu Čech je to snadnější.

Lidem se do manželství moc nechce. A když už se vezmou – statistiky hovoří jasně. Rozvádějí se jak mladá manželství - nejvíce po třetím, čtvrtém roce trvání - tak také ta starší. Nejčastějším důvodem je přitom nevěra. Ještě v roce 1993 uzavřelo manželství jednou tolik lidí než se rozvádělo, teď je ten rozdíl zhruba hodně malý - už jen jedno procento. Na severu je podle loňského sčítání lidí a domů rozvedený už každý devátý muž a každá osmá žena.

Méně dětí se ale nerodí. Současným trendem mladých lidí je totiž žít spolu v jedné domácnosti a případnou svatbu odložit na pozdější dobu, až se zabezpečí - dětí se ale nevzdávají. Potvrzuje to loňské sčítání lidí a bytů. V Ústeckém kraji se teď rodí více než polovina dětí neprovdaným ženám, často právě rodičům, kteří spolu jen žijí.

Podle odborníků na mezilidské vztahy se lidem do manželství prostě nechce. Přebírají tím podle nich příliš velkou zodpovědnost za druhého. Berou v úvahu, že se mohou rozvést a to by přineslo spoustou problémů, které při volném soužití nemají. Vyhnou se tak například dělení dluhů, které může udělat jeden z manželů. Lépe zabezpečený partner se vyhne tomu, že musí i po rozvodu zajistit tomu druhému stejnou životní úroveň a tak podobně.

To se určitě v nejbližší době nezmění. Ústecký kraj tak zřejmě i v budoucnu zůstane na špici pomyslného žebříčku v počtu rozvodů.

autor: ces
Spustit audio