Ústecký kraj dá v roce 2020 víc peněz na regionální vlaky a autobusy. Pokračovat budou i opravy a stavba nových silnic

9. prosinec 2019 11:49

Víc peněz na veřejnou dopravu nebo finance na stavbu obchvatu Roudnice nad Labem a Chomutova. I s tím počítá na příští rok rozpočet Ústeckého kraje. Dnes ho budou schvalovat zastupitelé. Kraj má utratit celkem 21 miliard korun. Zhruba 870 milionů korun z toho si půjčí.

Většina rozpočtu kraje na příští rok bude předem daná. Na tzv. obligatorní výdaje, tedy peníze, které kraj musí zaplatit, půjde víc než 93 procent rozpočtu. Nejvyšší položkou bude školství, na které má kraj připraveno víc než 11 miliard korun.

Velká část peněz jde pak také do kapitoly doprava. V této kolonce vede kraj peníze, které musí zaplatit za zajištění veřejné dopravy nebo opravy silnic.

Jen na dopravní obslužnost dá kraj podle návrhu rozpočtu víc než 1,7 miliardy korun. To je zhruba o 400 milionů korun víc než letos.

Důvody zmínil vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk: „V příštím roce vzroste spotřeba finančních prostředků na zajištění drážní a autobusové dopravy. Mění se smlouvy i smluvní partneři, a to se negativně dotklo požadavků na rozpočet.“

Krajský rozpočet má být v příštím roce schodkový. Chybět bude zhruba 870 milionů korun. S financováním mají pomoci úvěry. Budeme to financovat jak z investičního úvěru, tak z úvěru, který čerpáme na evropské dotace,“ doplnil náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Mezi největší investice bude v příštím roce patřit stavba obchvatu části Roudnice nad Labem a Chomutova nebo rekonstrukce silnice z Krásné Lípy do Velkého Šenova. Tyto stavby vyjdou na víc než půl miliardy korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související