Ústecký kraj: S novým jízdním řádem přibyde i vlakových spojů

2. prosinec 2019 12:39

Za necelých 14 dní začne v Ústeckém kraji nový jízdní řád a s ním i změny ve veřejné dopravě. Kromě Českých drah budou lidé na železnici potkávat na pravidelných linkách i 5 soukromých dopravců.

Ve všech regionálních spojích budou platit jízdenky dopravy Ústeckého kraje. Cestující budou moci přesto dál využívat In Karty Českých drah. Jejich jízdenku si ale budou muset při nákupu vyžádat.

„Prioritně, i s Českými drahami jsme takto domluveni, budou nabízeny jízdenky Dopravy Ústeckého kraje, jen pokud by se stalo, že by si cestující myslel, že může cestovat levněji na In kartu Českých drah, tak si ji vyžádá,“ uvedl při představení nových jízdních řádů náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM.

České dráhy budou od poloviny prosince také uznávat elektronické čipové karty dopravy Ústeckého kraje. „České dráhy jsou připraveny uznávat bezkontaktní čipové karty Dopravy Ústeckého kraje,“ potvrdil Vladimír Štochl z Českých drah.

Dráhy do budoucna chtějí ve vlacích přijímat k platbám za jízdenky i platební karty. Kromě AŽD Praha budou tuto možnost nabízet už s novým jízdním řádem soukromí dopravci.

„Samozřejmě na tu dopravu bude možné i u palubního personálu platba buď v hotovosti, nebo kartou,“ vysvětlil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Vedle změn ve vydávání jízdenek přibude s novým jízdním řádem také vlakových spojů, a to zhruba o 15 %. Víc vlaků bude jezdit například mezi Ústím nad Labem a Litvínovem nebo Bílinou. Pravidelná doprava se vrátí i na trať mezi Mostem Lovosicemi a Litoměřicemi.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související