Ústecký kraj chce v roce 2022 prostavět přes dvě miliardy korun. Nejvíc investuje do nemocnic, škol a silnic

14. prosinec 2021 12:42

Ústecký kraj chce v příštím roce proinvestovat víc než 2 miliardy korun. Počítá s tím schválený rozpočet pro rok 2022, který v pondělí 13. prosince schválili zastupitelé.

Podle vedení kraje jde o rekordní částku. Hejtmanství plánuje investovat do krajských nemocnic, škol i silnic.

Mezi největší investice patří oprava ústeckého Gymnázia a Střední odborné školy dr. Václava Šmejkala ve Staré ulici.

„Je tam další realizace, dělalo se to od roku 2020 do roku 2022, celkově se předpokládají výdaje ve výši 470 milionů korun, tato akce je financovaná z úvěru,“ uvedl krajský radní Jan Růžička.

Vedle toho má dát kraj také přes 460 milionů korun na investice v krajských nemocnicích a víc než 600 milionů korun pak chce proinvestovat v krajských silnicích – půjde například o rekonstrukce mostů. Na opravy těchto komunikace by mohl kraj dostat i víc peněz ze SFDI. Podle Jana Růžičky s tím počítá nová vláda.

Budoucí vláda přislíbila navýšit krajům příspěvek z fondu dopravní infrastruktury

Příspěvek by se měl pro celé Česko zvednout ze 4 na 6 miliard korun.

„Silnice mají obrovský dluh ve všech krajích. Je potřeba to postupně napravit, proto vím, že nová vláda má zájem o to, aby do všech krajů navýšila příspěvek o třetinu z fondu dopravní infrastruktury,“ přiblížil Růžička.

Podle vedení kraje budou investice v příštím roce rekordní. Podle zastupitele a bývalého náměstka hejtmana Martina Kliky, zvoleného za ČSSD, ale chybí výstavba nového zařízení pro seniory, které minulé vedení kraje plánovalo ve Velemíně na Litoměřicku, a od které současná koalice prozatím ustoupila.

„Trochu mě mrzí, že tam není v těch investičních akcích ten Milešov, ale z těch investičních akcí, které jsme v minulých letech předkládali my, se bude plno věcí naplňovat,“ dodal Klik.

Klienti se ze současného domova na milešovském zámku přesunou do jiných zařízení. Plány na výstavbu nového zařízení ale nejsou podle Jana Růžičky definitivně zamítnuté. „Žádný nový objekt v Milešově jsme nezrušili, je to pouze pozastavené,“ uvedl.

V příštím roce plánuje Ústecký kraj vynaložit na výdaje téměř 25 miliard korun. Příjmy pak budou zhruba o 1,1 miliardy korun nižší. Rozdíl má pokrýt přebytek hospodaření i krajské úvěry.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související