Ústecký kraj chce opravit silnice druhé třídy za 9,5 miliardy. Půjčit si chce formou dluhopisů

4. září 2015

Ústecký kraj se chystá opravit silnice druhých tříd. Celkem si chce, formou dluhopisů, půjčit 9,5 miliardy na třicet let. Firmy, které vzejdou z výběrového řízení, by měly nejhorší úseky opravit a o všechny silnice druhé třídy se následně třicet let starat.

Ústecký kraj chce opravy řešit tak, že si formou dluhopisů nebo úvěru půjčí 9,5 miliardy a firmám, které budou silnice opravovat, z těchto prostředků práce zaplatí. Vedle toho se ale mají firmy, vybrané přes výběrové řízení, o silnice druhé třídy třicet let starat.

Ročně by tak měl dávat kraj na splátky a údržbu zhruba 600 milionů korun. Podobně velká oprava silnic třetích tříd se nechystá. Pro kraj by byla příliš nákladná.

Stávající peníze, které ročně kraj do silnic investuje, tedy zhruba 150 milionů korun, by měly jít právě na opravy silnic třetí třídy.

Pokud zastupitelé návrh na svém pondělním zasedání schválí, měly by být v kraji lepší silnice do pěti let. Jestli návrh projde zatím není jasné. Někteří zastupitelé se totiž proti záměru staví negativně.

autor: bach
Spustit audio