Ústecký kraj: 25 tisíc korun můžou získat podnikatelé, které postihla opatření proti šíření koronaviru

11. květen 2020 10:23

Od 11. května mohou drobní podnikatelé v Ústeckém kraji získat podporu od krajské samosprávy. Krajský úřad spustil program dotací pro ty, které postihla opatření proti šíření koronaviru. Získat můžou 25 tisíc korun.

Pro každý ze sedmi bývalých okresů kraje je připraveno 10 milionů korun. Celkem tak kraj může podpořit až 2 800 drobných podnikatelů.

Podmínkou pro získání podpory od Ústeckého kraje je bydliště v regionu a také to, aby daný podnikatel získal podobnou pomoc i od státu.

„Je to pro nás důkazem toho, že ten člověk spadá do té pomoci. Tento dokument aby měl, že dostal těch prvních 25 tisíc. To bude dokládat do té žádosti, která je velice jednoduchá,“ vysvětlil náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Podrobnosti k žádostem najdou podnikatelé na webu kraje.

Podle náměstka Kliky pomůže podnikatelům s žádostí o dotaci i hospodářská komora: „Udělali jsme i úpravu smlouvy s krajskou hospodářskou komorou – tak, aby byla schopna poradit, případně i za ně tu žádost podat. Potom se to v čase, kdy to máme nastaveno, hromadně odešle.“

Pokud nebude v jednom z okresů o dotace zájem, přesune kraj peníze jinam.

„Budeme to brát v potaz, ty peníze případně přerozdělíme do jiných okresů. Myslím si ale, že peníze za ty jednotlivé okresy budou určitě vyčerpány,“ doplnil náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Žádosti můžou podnikatelé podávat do 22. května nebo do vyčerpání připravených 70 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související