Až 2 800 drobných podnikatelů a živnostníků z Ústeckého kraje může dostat finanční pomoc od kraje

21. duben 2020 08:47

Ústecký kraj podpoří drobné podnikatele a živnostníky postižené opatřeními proti koronaviru 70 miliony korun. Rozhodli o tom krajští zastupitelé.

Na každý z bývalých okresů kraje tak připadá 10 milionů korun. Kraj začne žádosti o dotace přijímat v květnu.

„Ten návrh je v rámci Ústeckého kraje rovnoměrně rozdělit finanční prostředky, které jsou v tuto chvíli v rezervě. Jde o 70 milionů korun, tedy pro každý okres 10 milionů,“ zmínil na jednání krajských zastupitelů náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Jednou z podmínek pro podání žádosti bude i to, že živnostník musí získat podporu i od státu.

Ten člověk, který obdrží kompenzaci od státu, má možnost zažádat i o tyto finanční prostředky v rámci Ústeckého kraje. Samozřejmě ten člověk, nebo ta firma, musí být z Ústeckého kraje,“ vysvětlil Klika.

Žadatel o dotaci by mohl od kraje, vedle státní podpory, získat 25 000 korun.

O výši krajské dotace se na jednání zastupitelů také diskutovalo. Podle zastupitele a kadaňského starosty Jiřího Kulhánka z ODS by kraj nemusel dávat každému z podpořených 25 000 korun, ale méně – a podpořit tak víc podnikatelů.

Zastupitelé nakonec schválili původní návrh – kraj tak podpoří zhruba 2 800 drobných podnikatelů a živnostníků.

Bude se to v každém okrese čerpat do částky 10 milionů korun. Vychází to celkem na 2 800 živnostníků, to, si myslím, je docela slušný počet těch, kterým to může pomoci,“ doplnil hejtman Oldřich bubeníček z KSČM.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související