Ústecký kraj začíná přijímat žádosti o dotace na rozjezd podnikání

6. únor 2020 09:50

Od 6. února mohou začínající podnikatelé žádat o podporu Ústecký kraj. Kraj začíná právě dnes přijímat žádosti o tzv. „podnikatelské dotace“. Peníze mají budoucím podnikatelům pomoci s rozjezdem jejich byznysu.

Začínající podnikatelé můžou od Ústeckého kraje získat minimálně 50 až 200 tisíc korun.

Musí při tom splnit několik podmínek – tou hlavní je, aby podnikali v Ústeckém kraji, nebo tady měli alespoň trvalé bydliště. Zároveň nemají mít víc než 50 zaměstnanců.

Oproti minulým rokům ale jedna podmínka padla.

„Nebudeme požadovat tvorbu nových pracovních míst s ohledem na to, v jakém stavu je dnes trh práce,“ zmínil při schválení dotačního programu náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Pro zájemce o dotaci na rozjezd podnikání má letos Ústecký kraj letos připravené 4 miliony korun. To je polovina peněz, které měl kraj připravené na dotace v minulých letech.

Dotace poskytuje Ústecký kraj od roku 2016. Za tu dobu vyplatil 161 úspěšným žadatelům 28 milionů korun. Během těchto let o dotaci žádalo celkem 613 lidí.

Letos je částka na dotace poloviční, a tak se dostane na méně zájemců. Krajský úřad začíná žádosti o dotace přijímat 6. února, s příjmem pak skončí 9. března. Potom žádosti vyhodnotí a rozhodne, které začínající podnikatele podpoří.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související