Malí a střední podnikatelé mohou v Chomutově získat od města až 30 tisíc korun

5. květen 2020 14:11

Chomutov odpustí nájem všem podnikatelům, kteří mají provozovny v nebytových prostorách města. Opatření spojené s pandemií koronaviru se týká období od března do května. Město tím chce pomoci místním malým a středním podnikatelům.

O příspěvek na zaplacení nájmu mohou požádat i ti, kdo platí nájem v soukromých objektech. Těm Chomutov přispěje stokorunou na každý metr čtvereční plochy provozovny, maximálně ale částkou 30 tisíc korun. Požádat o příspěvek mohou od 6. do 31. května.

„Myslím, že teď pomůže každá koruna, která umožní podnikatelům se znovu rozjet,“ říká Petr Vaněk, který má v centru Chomutova v soukromém objektu obchod s papírnictvím.

Nabídku města vítá. Svou prodejnu musel na několik týdnů uzavřít. Propouštět personál ale nechtěl, stejně jako nekrátil mzdy. Provozní náklady proto platil ze svého.

„Ani nad tím nepřemýšlím, kolik to bylo. Důležité je, abychom to všichni přežili, aby se to celé nastartovalo. Holt budeme v nějaké ztrátě – když budeme v mírné, je to v pořádku, to se ještě dá ustát,“ konstatuje Vaněk.

Naopak otevřeno mohl mít už během dubna obchod Svazu zahrádkářů s květinami a zahradnickými potřebami. I zahrádkáři požádají město o příspěvek na nájemné v soukromém domě v centru města.

„Každá koruna dobrá. Zkusíme to, za to nic nedáme,“ říká vedoucí provozovny Petra Pragerová. I když byl totiž obchod otevřený, tržby klesly, ve srovnání s loňským březnem a dubnem, na třetinu.

Vedení Chomutova počítá s podporou 1 000 podnikatelů

Důvody, proč město odpustí tříměsíční nájemné provozovnám v obecních domech a nabízí příspěvek ostatním, vysvětluje primátor Chomutov Marek Hrabáč z hnutí ANO: „Nebudeme se dívat, jak se tady od 1. června nebo července zavírají krámy. Jsou to služby pro naše občany. Viděli jsme příležitost, jak jim pomoci, snadno a rychle, tak jsme to udělali.“

Zatím, co podnikatelům v městských budovách město odpustí nájem automaticky, ti, kteří mají své provozovny v objektech třetích stran, si musí o příspěvek na nájem požádat. Město má pro ně připraveno 10 milionů korun.

„Plánujeme, že bychom se měli vejít zhruba pro tisíc podnikatelů,“ říká primátor Chomutova Marek Hrabáč z hnutí ANO.

Odpuštěním tříměsíčního nájmu v obecních budovách přijde město zhruba o 8 milionů korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související