Ústecké muzeum vystavuje lahve a představuje historii kdysi největší sklárny v Rakousko-Uhersku

16. březen 2022 09:11

Flaška – tak se jmenuje nová výstava v Muzeu města Ústí nad Labem. Kromě různých lahví představuje také historii kdysi největší lahvárny v Rakousku-Uhersku. Od roku 1871 vyráběla ústecká sklárna hlavně nádoby pro místní chemičku. Časem se přidaly i lahve pro nápoje. Většina exponátů pochází z historické vzorkovny této továrny.

„Kolik je tu lahví, flašek či demižonů, to nevíme. Doufáme, že to nějaký návštěvník spočítá,“ vyzývá kurátor Jakub Doležel. Skleněné exponáty doplňují velkoformátové historické fotografie, nábytek i nástroje.

V části výstavy věnované různým lahvím je k vidění například experiment místní sklárny – třetinková lahev s trvalou etiketou zobrazující Viktora Cibicha, tvář krásnobřezenského piva.

„Sklárna zkoušela jakési trvalé etikety. Jak to přesně technologicky funguje, to vám nepovím, ale nejde to umýt. Není to přitom ani pískované, ani chemicky leptané, je to nějakým způsobem natavené ještě do té horké lahve. Byla to ale asi slepá vývojová větev, protože od té doby jsem to už jinde neviděl,“ podotýká Jakub Doležel.

Málokdo možná ví, že ústecká sklárna vyráběla i lahve pro Coca-Colu. „Máme dvě. Tahle má na dně vylisovaný nápis Medelin, to znamená, že byla posílána do kolumbijského Medelinu. Druhá lahev má na dně značku MU – Mühling Union, takže je jasné, že ji vyrobila naše sklárna,“ dodává Doležel.

Výstava s názvem Flaška představuje historii ústecké sklárny i řadu jejích výrobků

Právě tepličtí Mühlingové převzali ústeckou sklárnu do svého impéria začátkem minulého století. Výroba tam skončila v roce 1997.

Perličkami z dobového tisku výstavu doplnil ředitel ústeckého archivu Petr Karlíček: „Třeba obrovský požár, který tady vypukl v roce 1915, zabil několik zaměstnanců sklárny. Hasili ho hasiči z celého Ústí i z Teplic.“

Výstava Flaška je v Muzeu města Ústí nad Labem k vidění až do února 2023.

Spustit audio

Související