Ústecké muzeum přibližuje osudy českých šlechtických rodů po druhé světové válce

17. květen 2023 11:55

Muzeum města Ústí nad Labem přibližuje osudy české a moravské šlechty po druhé světové válce. Výstavu připravil spolek Adalberta Stiftera s Ústavem pro studium totalitních režimů a organizací Post Bellum. Některé aristokraty na ní i uslyšíte.

Na zdech jsou k vidění velkoplošné fotografie různých zástupů šlechtických rodů a přímo naproti vchodu je Johanna von Herzogenberg.

„Vyrůstala v Brné u Ústí nad Labem, kde její rodině patřila honosná vila, ve které dnes sídlí Veterinární správa. Byla to velmi vzdělaná žena – vystudovala dějiny umění, germanistiku a věnovala se i dalším oborům. Po druhé světové válce byla z Československa vysídlena – žila pak v Mnichově,“ popisuje historik Tomáš Okurka.

Podobný osud potkal podle něj i řadu dalších aristokratů. Další část emigrovala po nástupu komunistů v roce 1948. Někteří ale zůstali.

„Ti pak byli pronásledováni – jednak z hlediska majetkového, v těch 50. letech ale byli i často internováni nebo posíláni na nucené práce. V tom všeobecném povědomí té české společnosti pak byl vytvářen dojem o zlé šlechtě – to známe i z řady filmů a pohádek,“ dodává Okurka.

Výstavu doplňují i osobní věci šlechticů. „Máme tady třeba jednu z těch knih baronky von Herzogenberg, která je věnovaná Praze. Je to takový průvodce městem z jejího pohledu historičky umění. Jsou tu i různé dokumenty – třeba korespondence Františka Antonína Thuna nebo sbírka modliteb Ferdinanda Kinského,“ doplňuje Tomáš Okurka.

S osudy české aristokracie po druhé světové válce se můžou návštěvníci muzea seznámit do 27. srpna.

Spustit audio

Související