Ústecké muzeum bude mít depozitář v bývalé rozvodně Spolchemie

7. červenec 2020 09:02

Bývalá rozvodna Spolchemie v Předlicích na úpatí Střížovického vrchu se stane depozitářem Muzea města Ústí nad Labem. Sbírky se totiž rozrůstají a muzeum nemá dost místa, kde exponáty uskladnit.

Budovu si pronajalo na 10 let a podle ředitele Václava Houfka je v celkem dobrém stavu – budou zapotřebí jen menší úpravy.

Bude sloužit hlavně jako sklad. Do konce roku by se tam podle Houfka mohly přestěhovat věci uskladněné roky v tělocvičně svádovské školy.

Za pronájem budovy i rozsáhlého pozemku platí muzeum 50 tisíc korun měsíčně. Smlouva počítá i s odkupem těchto nemovitostí.

Muzeum má s bývalou rozvodnou větší plány, než ji používat jen jako sklad.

„Ta opce nám už umožňuje požádat i o dotaci, i když to není v majetku města. Připravujeme studii pro nějaké zadání, kterou budeme realizovat ještě letos. Byli bychom rádi, kdyby to nebyl jen sklad, ale budova, která by mohla sloužit i veřejnosti, protože lidé na výstavách mohou běžně vidět jen zlomek našich sbírek. Bylo by tam také speciální konzervátorské pracoviště a pracoviště, kde by se ty sbírky digitalizovaly, abychom je mohly prezentovat i dálkovým přístupem přes různá webový rozhraní a aplikace,“ nastínil plány ředitel muzea Václav Houfek.

Spustit audio

Související