Ústecké Činoherní studio začne opět hrát. Jako první uvede odloženou premiéru hry „Antigona“

6. květen 2020 08:34

Divadla mohou začít hrát už od 11. května. Činoherní studio v Ústí nad Labem ale připravuje otevření až na 25. květen. Diváci uvidí odloženou premiéru hry „Antigona“, kterou teď soubor zkouší.

Otevření divadel vláda posunula z června na 11. květen. V hledišti smí být například nanejvýš 100 diváků, mezi dvojicemi musí být prázdná židle a každá druhá řada musí být prázdná. Kvůli přísným hygienickým podmínkám ale řada divadel zůstane zavřená.

„I pro nás je to hodně komplikované. Protože, když bychom měli do puntíku vyplnit to vládní nařízení, tak to znamená, že budeme hrát pro 34 lidí. To je trochu směšné, ale i tak to uděláme. Máme totiž představení před premiérou už dva měsíce, a odkládat to na podzim by mohlo vážně poškodit to dílo,“ vysvětlil ředitel Jiří Trnka.

Divadlo také musí zajistit desinfekci na ruce u vstupu i na záchodech, a také častější úklid. A protože nezůstane u jednoho představení, budou muset herci jednou za dva týdny podstoupit test na covid-19.

„Pokud ty testy budeme muset platit, tak nás jedna repríza bude stát 20 tisíc korun jen na testech. To je trochu úlet,“ konstatuje Trnka. Doufá proto, že by se do 25. května mohla některá pravidla zmírnit.

Činoherní studio plánuje hrát pod širým nebem a chystá další premiéry

Umělecký šéf David Šiktanc pak doplnil, jaký program divadlo, kromě Antigony, připravuje.

„Zvažujeme, že bychom do konce sezóny udělali ještě dvě derniéry. Máme pocit, že – pokud by se k nám lidé rozhodli jít, přestože psychologická bariéra jistě bude existovat, tak právě na premiéru nebo derniéru. Jinak platí, že budeme hrát venku – v Brné bychom premiérovali Hrabalovy „Pábitele“, měl by mít premiéru i takový rodinný titul – „Bratrstvo kočičí pracky“ v režii Jana Plouhara. Ten program by se táhl až do půlky července,“ přiblížil plány Činoherního studia David Šiktanc.

Spustit audio

Související