Činoherní studio v Ústí nad Labem se připravuje na otevření divadla

18. duben 2020

Po 8. červnu by se mohla znovu otevřít divadla. Činoherní studio v Ústí nad Labem by do konce sezóny chtělo stihnout ještě dvě premiéry.

Přípravy ale komplikuje to, že vláda ještě nestanovila podmínky, za jakých budou moci divadla hrát. Vedení Činoherního studia doufá, že bude možné uskutečnit představení pod širým nebem.

V ideálním případě by diváci mohli vidět nejdříve Antigonu, která měla mít premiéru koncem března. Následovat by měli Pábitelé od Bohumila Hrabala.

„Zkoušení se přerušilo ze dne na den, potřebujeme proto před prázdninami tvar inscenace občerstvit, aby práce nepřišla vniveč. Také proto asi o týden odsuneme zkoušení Pábitelů,“ řekl umělecký šéf David Šiktanc s tím, že osobně si neumí moc dobře představit zkoušení v rouškách.

Činoherní studio v létě tradičně hraje venku. I letos se vedení divadla ještě nevzdává naděje. Například na Pábitele by lidé měli jít na koupaliště v Brné. Podle Davida Šiktance je venkovní prostor výhodnější, pokud by bylo nutné, aby diváci dodržovali odstupy.

„Plenérové produkce přece jen umožňují větší velkorysost než prostor divadelního sálu, i psychologicky je to vstřícnější. Chtěli bychom hrát takzvaně na chodník, to znamená, že publikum by bylo ze dvou stran,“ popisuje David Šiktanc.

Antigonu soubor venku uvést nemůže. „To vychází ze specificky režijně scénografického řešení, vnitřního orámování,“ vysvětlil umělecký šéf Činoherního studia David Šiktanc.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související