Ústecká zoo bude mít o tuleně víc, z Karlsruhe přijede samice Zola

7. říjen 2013
Zprávy

Ústecká zoo dnes bude tak trochu slavit. Jednak se tuleni přestěhují do přestavěného bazénu - ten je větší, hlubší a pohodlnější. A také přijede nový přírůstek.

„Bude to nová samice tuleně obecného, jmenuje se Zola, jsou jí dva roky a přijede ze zoologické zahrady v Karlsruhe,“ prozrazuje mluvčí zoologické zahrady Věra Vrabcová s tím, že se o Zole říká, že je útěkářka.

„Samozřejmě obavy trošku máme, protože ten bazén bude mít oplocení zčásti z umělých skal a dřevěného plůtku, hladina bude sahat dost vysoko, uvidíme. Děláme samozřejmě všechno pro to, abychom těm útěkům zamezili, ale u zvířat člověk nikdy neví.“

V ústecké zoo už jsou přitom doma dva jiní tuleni a je otázka, jak novou samici přijmou.

„My právě čekáme, až dorazí. Protože právě v tento den se naši dva tuleni, kteří jsou momentálně v zázemí v bazénu vedle lachtana Moritze, budou stěhovat zpátky do ‚nového‘. Skutečně tedy je to nové, protože ten bazén má úplně jiné parametry, jiný vzhled,“ vysvětluje mluvčí ZOO.

Všechna tři zvířata tak budou poprvé v neznámém prostředí, což by podle Věry Vrabcové mohl být významný psychologický aspekt.

„Ani jedno ze zvířat nebude obeznámeno s bazénem, takže se tam neprojeví teritoriální chování. Předpokládáme, že se budou snášet dobře, tuleni nejsou nijak zvlášť agresivní zvířata, měli by si to urovnat sami mezi sebou.“

U bazénu zůstalo hlediště, aby návštěvníci mohli sledovat krmení tuleňů - nad hledištěm bude několik prolézaček pro děti a naučných tabulí.

autoři: hau , tej
Spustit audio