Ústecká univerzita třetího věku slaví 30 let existence. Za tu dobu ji absolvovali tisíce studentů

6. červen 2024 16:09

Univerzita třetího věku v Ústí nad Labem slaví 30 let své činnosti. Posluchači můžou vybírat z několika desítek různých oborů. Pro další dva roky přibyly třeba současné trendy v žurnalistice, španělština nebo životní prostředí.

„S lektorem jsme se dohadovali o tématu. Říkal mi, že když jsem se narodila v Roztokách, že tam je vila Schichtů, tak abych o ní něco napsala,“ přibližuje posluchačka ústecké univerzity třetího věku Hana Pečivová, která rodině Schichtů v posledních letech věnovala čtyři diplomové práce.

U3V ústecké UJEP slaví třicetiny

Historie na univerzitě třetího věku tak někdejší účetní změnila život. Nastoupila před 15 lety a do poslucháren přivedla i další členy rodiny. „Je to hrozně bezvadný – už to, že člověk musí ráno vstát a dát se do pořádku, jinak bych se celý den doma jen povalovala a koukala na seriály,“ dodává Pečivová.

Možnost přijít mezi lidi oceňuje taky další dlouholetá posluchačka univerzity třetího věku, vystudovaná chemička, Anna Jermanová: „Je to takové duševní ověžení.“

Počet zájemců o kurzy univerzity třetího věku neustále roste

Ústecká univerzita založila vzdělávání pro lidi nad 50 let v roce 1994. „Ze začátku bylo pár kurzů, těch posluchačů tam bylo třeba jen 50, 60. Před covidem už jich bylo 1100. Velký rozdíl nastal, když se univerzita třetího věku přestěhovala do areálu kampusu – jsou tam velké prostory, ve kterých se může učit, a tak jsme mohli nabídnout víc kurzů pro víc posluchačů,“ přibližuje Dana Masopustová, vedoucí Oddělení celoživotního vzdělávání.

Nejvíc posluchačů je z věkové kategorie 65 až 75 let, nejstarší posluchačce je 95 let. A počet se podle Ivety Steklé z oddělení celoživotního vzdělávání stále zvyšuje: „Ta věrná skupina chodí pořád a přidávají se i noví. Ty kurzy se jim líbí – že jsou kvalitní a máme úžasné lektory. A díky tomu ta čísla narůstají.“

V nabídce je v současnosti 60 kurzů ve 12 studijních programech, některé z nich i v Žatci a Kadani.

Spustit audio

Související