Ústecká Galerie Emila Filly zahájila novou sezonu na novém místě. První výstava odráží i opatření proti koronaviru

22. červen 2020 14:10

V nových prostorách zahájila Galerie Emila Filly v Ústí nad Labem novou sezonu. Z předlické Armaturky se přestěhovala do zadní části Domu kultury v centru města. Výstavu „Zpráva z uzavřeného prostoru“ poznamenala opatření proti šíření koronaviru.

Nešlo jen o posunutý termín, ale i o samotný název výstavy. „Protože ten interiér, ten význam slova domácnost, domov, se u někoho mohl posunout z nějakého nejbližšího prostoru, útočiště k nějakému prostoru vynuceného bytí,“ popsala při vernisáži kurátorka Vendula Fremlová.

Galerie Emila Filly v Ústí nad Labem zahájila sezonu v nových prostorách

„Galerie se letos soustředí na umělce, kteří zde v 90. letech vystavovali, nebo byli nějakým způsobem pro ústecký okruh stěžejní. V rámci mé výstavy je to Jiří Kubový. V posledních 5 letech se v jeho tvorbě právě téma běžných věcí obejvuje. K němu jsem vybrala další umělce napříč generacemi, kteří s podobným tématem také pracují,“ dodala Fremlová.

Martin Velíšek například vystavuje obrazy, které si divák musí zčásti domýšlet. „Myslím si, že doslovnost bere to tajemství, nebo ten pocit intimity. Když je věc nezřetelná, má naše fantazie pořád ten prostor si tu věc domýšlet,“ vysvětluje.

Kromě už dvou zmíněných výtvarníků uvidí návštěvníci Galerie Emila Filly do konce července i díla Marie Blabolilové a Romany Horákové.

Spustit audio

Související