Galerie Emila Filly v Ústí nad Labem se možná bude muset stěhovat. V současných prostorách totiž platí vysoký nájem

16. září 2019

Galerie Emila Filly a Collegium Bohemicum žádají město Ústí nad Labem o navýšení dotace na provoz. Od města dostávají méně peněz, než potřebují. Radní zastupitelům doporučili dotace zvednout o nižší částky, než obě organizace žádaly. Zastupitelé o těchto penězích budou jednat 16. září.

Před schválením víceletých dotací Galerie Emila Filly chtěla od města zhruba 900 tisíc korun ročně - dostává půl milionu. Nyní požádala o dalších 300 tisíc. Radní ale doporučují přidat pouze sto tisíc korun.

Podle ředitelky galerie Evy Mrázikové to nestačí: „Když to řeknu velkou oklikou, tak nebude. V letošním roce se nám nepodařilo získat tak velkou podporu od ministerstva kultury. Samozřejmě se snažíme získat další, grantové možnosti. Letos jsme třeba získali 45 tisíc korun od nadace pro současné umění, zároveň jsme ale nebyli úspěšní na krajském úřadě.ů

Náměstkyně primátora Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů oponovala, že město nemůže organizacím krýt výpadky příjmů z jiných zdrojů a dodala: „Především se jedná o úhradu nákladů spojených s nájmem. Snažíme se s paní ředitelkou, ve spolupráci s odbory a městskými službami, vytipovat nějaké místo, které by bylo vhodné, aby se mohla galerie přesídlit.“

Galerie Emila Filly by se mohla vrátit do centra města. Jednání o konkrétním vytipovaném prostoru jsou ale v začátku, proto Eva Mráziková ještě nechtěla zveřejnit podrobnosti.

Finanční problémy má i Collegium Bohemicum

Collegium Bohemicum by podle ředitele Petr Koury potřebovalo od města ročně 1,5 milionu korun. Dostává 1,1 milionu. Radní jeho žádost o navýšení o dalších 250 tisíc korun snížili na 150 tisíc.

„Je to částka, díky které přežijeme do konce roku, takže budeme mít na základní provoz,“ konstatoval Koura.

Collegium připravuje výstavu o životě Němců v českých zemích, měla by se otevřít příští rok.

Náměstkyně Nechybová vysvětlila, proč vedení města žádost snížilo: „Pro letošní rok, kdy se výstava ještě neotevře, mít požadavek na kurátora výstavy mi přijde minimálně nelogické.“

Podle Koury jde o nedorozumění. Kurátorem výstavy je totiž právě on a tuto část práce má hrazenou z dotace ministerstva kultury. Žádost mimo jiné zdůvodnil navýšenými náklady na překryv pracovních poměrů asistentky odcházející na mateřskou dovolenou a její nástupkyně.

Spustit audio

Související