Unikátní masky s nejvyšším možným stupněm ochrany vyrábí pro české lékaře a záchranáře firma z Mostecka

8. duben 2020 08:39

V Česku se vyrábí jedna z masek s nejvyšším možným stupněm ochrany proti chemickým látkám i virům. Vznikla na základě požadavku ministerstev vnitra a obrany. Za přispění Technické univerzity v Liberci ji vyvinula a vyrábí společnost, která sídlí v Českém Jiřetíně.

Její masky nosí například členové Delta Force – elitní jednotky armády Spojených států, policisté v New Yorku i státníci a členové elitních armádních jednotek po celém světě. Teď firma zásobuje desítkami tisíc masek a filtrů výhradně české lékaře, záchranáře, policisty a hasiče.

„Ta maska je unikátní v tom, že má jeden otvor pro nádech i výdech – to žádná jiná maska nemá. Výhodou je to, že při každém výdechu vlastně čistíte filtrační materiál. Tím prodlužujete životnost toho filtru – ten náš filtr P3 třeba vydrží až měsíc,“ popisuje jednatel a ředitel závodu František Bauer vlastnosti výrobku, který se skládá z masky, ke které se připojí speciální filtry z nanomateriálů.

Unikátní není jen samočistící filtr, ale i samotná maska. „Ta samotná maska je z několika druhů silikonů, které mají paměťové prvky. Takže vy ji klidně můžete složit, dát si ji do kapsy a tak ji nosit třeba 5 let. I po tak dlouhé době se vrátí do původního stavu a vy ji můžete začít okamžitě používat,“ vysvětluje Bauer.

Filtry jsou podle něj schopné zachytit až 99,9 % nebezpečných látek a virů. „Testovali jsme to ve vojenském zařízení v Těchoníně, testovalo se to na různých virech – na ebole, antraxu, sarsu, atd.,“ doplňuje Bauer.

Na masky od Nanologix se stojí mezinárodní fronta

Nanologix v současnosti dodává 50 tisíc masek a 150 tisíc filtrů měsíčně – výhradně pro potřeby českých lékařů, záchranářů nebo policistů.

V příštím týdnu bude výrobu ještě navyšovat. „Rozšířili jsme výrobu, od příštího týdne, odhadem, začneme těch masek a filtrů produkovat mnohem větší množství,“ dodává Bauer.

Firma, která má 7 zaměstnanců, má teď na stole objednávky ze 30 zemí světa. Masky s filtry objednávají ministerstva, armády i sklady hmotných rezerv.

Podle vedení Nanologixu má teď firma zakázky na 8 let dopředu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související