Téměř 200 testů na koronavirus denně provádí ústecký Zdravotní ústav. Nemá ale dost peněz a hrozí mu zánik

6. duben 2020 13:26

V celém Česku prověřuje vzorky na nákazu novým typem koronaviru na 80 laboratoří. V Ústeckém kraji se o velkou část testů stará ústecký Zdravotní ústav. Kvůli koronaviru se ale ústavu nedostává financí a hrozí, že v polovině roku ukončí činnost. Ministerstvo zdravotnictví to odmítá.

Denně pracuje na vyšetření vzorků šest laborantek a tři doktorky ústeckého zdravotního ústavu.

„V tuto chvíli, při tom uspořádání diagnostiky, si myslím, že jsme reálně schopni vyšetřit 120 až 170 pacientů s tím, že kdybychom jeli na horní úvrať, tak to bude skutečně těch 200,“ popsal vedoucí laboratoře Vlastimil Král.

Laboratoř funguje celý týden – zpracovává například vzorky z odběrových míst v Děčíně a v Ústí nad Labem.

Odvrácenou stranou testování jsou peníze. Těch se totiž ústeckému Zdravotnímu ústavu nedostává. Jen tři týdny testování vyšly na zhruba 7 milionů korun. To je polovina letošního příspěvku na provoz.

„Očekávali jsme, že něco zaplatí pojišťovna. Tak něco zaplatí určitě, obáváme se ale, že nezaplatí všechno, co to bude stát. A protože jsme příspěvková organizace ministerstva zdravotnictví, tak očekáváme, že ministerstvo nám nějakým způsobem pomůže, protože pokud by se to nestalo, tak zdravotní ústav letos skončí,“ zmínil ředitel ústavu Pavel Bernáth.

Ministerstvo zdravotnictví s tvrzením vedení ústeckého Zdravotního ústavu nesouhlasí

S podobným tvrzením nesouhlasí Renata Povolná z ministerstva zdravotnictví, podle které je zajištěné průběžné financování ústavu.

„Finanční situace ústeckého Zdravotního ústavu není dána současnou situací, ale jejich dlouhodobým hospodařením. V současné době jsou jim placeny zálohy podle smluvního ujednání se zdravotními pojišťovnami, které jsou stanoveny dle jejich předchozích úhrad a produkce, takže nedochází k poklesu příjmů v souvislosti s úbytkem běžných klientů,“ vysvětlila Povolná.

Podle ní se teď intenzivně řeší, jak budou testování hradit zdravotní pojišťovny. Tuto otázku je i podle ředitele ústavu potřeba vyjasnit co nejdřív.

„Obávám se, že v květnu, až budeme mít vyplatit dubnové mzdy, tak budeme v situaci, kdy přestaneme platit faktury. Kdyby došlo na tu nejčernější představu, tak si myslím, že v polovině roku už na tom budeme hodně špatně, nebo spíš nebudeme,“ dodal ředitel ústeckého Zdravotního ústavu Pavel Bernáth.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související