Unesená třítýdenní holčička z Trmic zatím zůstává v Německu

13. červenec 2012

Unesená třítýdenní holčička z Trmic u Ústí nad Labem zůstává zatím v Německu. Dítě bylo objeveno v pořádku v pondělí a zároveň byli zadrženi v Porýní - Falci čtyři únosci, jeden muž a tři ženy, neměčtí občané, kteří jsou vzájemně příbuzní. Úřady jednají o předání dítěte zpět do České republiky. Zatím všichni čekají na důkazy, že jde skutečně o unesené dítě.

Policisté už v úterý řekli, že jsou na základě důkazů a výslechů zadržených únosců přesvědčeni, že jde o unesené nemluvně. Úřady ale chtějí mít stoprocentní jistotu a tu mohou dát jen testy DNA. Matce i dítěti proto byly odebrány vzorky a policisté čekají na výsledky rozboru. Hotové by mohly být už v pátek odpoledne. To by pak předání mohlo urychlit.

Jistá podobnost se dá najít v případě dítěte, které se mělo vrátit za podobných okolností matce a rozhodně to nebylo ze dne na den. Dítě je v péči lékařů, takže je v pořádku a všichni se snaží, aby bylo u matky co nejdříve. Brněnský Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí a české zastupitelstvo už začalo podnikat první kroky k tomu, aby se dítě mohlo vrátit do České republiky.

Stejně tak české zastupitelstvo v Německu. Jenže dítě unesli do zahraničí. A i když jde o zemi Evropské unie, tak je třeba splnit určité náležitosti v rámci mezinárodních smluv a předpisů. České úřady teď řeší pas pro unesenou holčičku. Takže v pátek matka dítě asi ještě nedostane.

Motiv policie zatím vyšetřuje. To je také jedna z okolností, která může návrat holčičky zdržovat. Policie vyšetřuje tři verze únosu - od náhodně vybraného dítěte na ulici až po to, že mohl mít někdo z okolí rodiny nebo romské komunity na únosu zájem. Policie na obou stranách hranice proto dál vyslýchá svědky, únosce, hledá další důkazy.

autor: ces
Spustit audio