Umí dnešní děti hospodařit s penězi? Jak je to naučit? Rozhovor s odborníkem na finanční gramotnost

Mnoho dětí umí zacházet s penězi a finančními prostředky lépe než kdejaký dospělý. Je ale důležité vzdělávat děti ve finanční gramotnosti nejen v teoretické rovině, kterou poskytují školní zařízení, ale také v té praktické, kde by měli dohlížet rodiče. Jak k tak zásadnímu kroku, jako je finanční nezávislost dětí přistoupit, radil Ivan Bertl z pedagogické fakulty UJEP.

Naše děti umí v teoretické rovině hospodařit dobře se svými penězi. „Já jsem pro, aby děti tak od 12. roku měly svůj vlastní účet, a aby se učily hospodařit s penězi,“ říká Ivan Bertl.

Podle něj je důležité, aby si děti uvědomovaly hodnotu peněz, a aby si zaplatily své výdaje – jako je kino, nějaké sladkosti či nějakou hru.

Běžné výdaje, jako jsou školní obědy nebo legitimace na MHD, by měly zůstat v režii rodičů. „Děti by se měly naučit jednu prostou věc, a to tu, že když něco mám a utratím to, musím počkat, až zase něco dostanu nebo si na to vydělám,“ shrnuje pedagog.

Tím se děti naučí jednoduchému finančnímu plánu, že peníze přicházejí a odcházejí. A pokud si chce člověk pořídit něco dražšího, musí si na to začít našetřit.

Když peníze dojdou, mělo by to dítě beze strachu říct rodičům, kteří s ním vzniklou situaci proberou a doberou se k vysvětlení, proč dítěti peníze došly. Proto by kapesné nemělo být, hlavně ze začátku, kdy se dítě teprve učí hospodaření, adekvátní.

V dnešní době je velmi žádoucí zakládat dětem účet. Mnoho bank tuto možnost nabízí. „Můžeme začít na malých částkách, aby se dítě naučilo hospodařit i s málem,“ radí pedagog.

S většími částkami pak už není hospodaření až tak odlišné. Důležité je, aby dítě nemohlo jít a zadlužit se. Proto existují v bankách limity, které nelze překročit.

Je také důležité řešit v rámci celé rodiny finanční operace – mluvit o investicích nebo krizích, aby děti věděly, kolik, co stojí, že například kvůli koronavirové krizi není nadbytek peněz, a proto se třeba nepojede na dovolenou.

Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio