Ukrajinské ženy s dětmi najdou pomoc na Teplicku

26. únor 2022

Na polsko-ukrajinskou hranici dnes přijelo několik soukromých dodávek z Teplic a okolí.

Do bezpečí odvezou ženy s dětmi, pro které hledají ubytování a materiální pomoc. Auta řídí tepličtí manažeři a lékaři, někteří z nich jsou ukrajinské národnosti.

„Většina těch lidí tam má rodiny, ale ti se bohužel nemůžou dostat na hranice. Většina z nich je v Kyjevě, takže nemůžou ani vylézt z krytu. Jedeme, jak se říká, na blind, vezmeme každého, kdo bude potřebovat pomoc,“ říká jedna z dobrovolnic Anna Gutschová o řidičích celkem sedmi dodávek, které do Teplic přivezou ukrajinské uprchlíky.

„Pro ně musíme tady mít připravenou střechu nad hlavou a nějaké základní věci. Máme informace, že opravdu jedou jen s kabelkami a doklady, mají u sebe jen nějaké peníze, případně sunar pro děti na cestu,“ dodala.

Ubytování už nabídlo mnoho lidí i hotelů. Potraviny, hygienu a teplé oblečení můžou dárci přinést v 15 hodin na parkoviště k teplickému zimnímu stadionu.

Pomoc Ukrajině organizují města a firmy z Ústeckého kraje, ale taky jednotliví obyvatelé. Výzvy konkrétní pomoci se objevily na sociálních sítích.

Vyzývají k materiálním darům nebo nabídce ubytování. Potřeba je hlavně dětská výživa a trvanlivé potraviny, plynové vařiče, spacáky, deky, pleny a další hygienické potřeby.

Na sociálních sítích se objevují konkrétní informace od organizátorů sbírek, kam věci nosit. Třeba Ústečáci sobě plánují vyjet dodávkami v úterý z parkoviště u Makra. Organizaci pomoci domlouvá taky třeba teplický Červený kříž a Sokol.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související