Žatec nabízí ubytování a snaží se zajistit dopravu rodinám z Ukrajiny

26. únor 2022

Pomoc Ukrajině nabízejí v Žatci na Lounsku. Město hledá pro ukrajinské ženy s dětmi ubytování. Vedení městské nemocnice se zase snaží zajistit dopravu z Ukrajiny do Česka.

„Vymýšlím nějakou variantu, jak ty zaměstnance sem dostat, jak je dopravit na hranici s Maďarskem a pak je přesadit do našich autobusů,“ zvažuje možnosti dopravy z Ukrajiny ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek.

Širší rodinu má na Ukrajině taky lékař chirurgického oddělení Petro Tsibii. „Rodiče jsou tam, sestry jsou tam. Moje nejbližší rodina je se mnou tady. To je asi jediný důvod, proč jsem ještě tady, jinak už bych byl asi také na Ukrajině, abych se zúčastnil nějaké obranné funkce,“

V žatecké nemocnici pochází z Ukrajiny zhruba deset procent personálu.

Žatec pomůže ubytovat ukrajinské matky s dětmi

Město Žatec pomůže ukrajinským matkám s dětmi. Domlouvá pro ně ubytování ve městě a okolí. Aktivitu můžou podpořit dárci, kteří přispějí na transparentní účet města.

„Chceme sem přesunout dočasně matky s dětmi. Teď zjišťuji kapacitu, kterou můžeme nabídnout.  Ne přímo ve městě, ale tam kde máme kontakty,“ říká starostka Žatce, Zdeňka Hamousová z hnutí ANO.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související