Ukrajinské rodiny musí uvolnit pokoje sportovní ubytovny v Teplicích. Vystřídají je krasobruslaři

29. červen 2022 08:19

Rodiny ukrajinských uprchlíků opouštějí teplickou sportovní halu. Ta totiž svoji ubytovnu na zimním stadionu na prázdniny potřebuje pro sportovce. S přesunem do nového bydliště ukrajinským ženám a dětem pomohou dobrovolní hasiči.

Pokoje moderní ubytovny teplické sportovní haly, vybavené sociálním zařízením, jsou teď většinou prázdné. „Já nevím, jestli tady někdo není. Aha, spí po noční,“ konstatuje sportovní haly ředitel Pavel Tetřev.

V současnosti mají v této ubytovně azyl ukrajinští váleční uprchlíci. Ti ale už v noci na 1. července budou muset usínat jinde. Vybavení nakoupené pro ubytování uprchlíků zůstane. Varné konvice a mikrovlnné trouby, stejně jako pračka a sušička.

V teplické sportovní hale začínají letní soustředění, teď mezinárodní kemp krasobruslařů

Ubytovnu hala přes léto potřebuje pro pravidelná sportovní soustředění. Od začátku proto bylo jasné, že ukrajinské rodiny tady můžou být jen do 30. června.

„Byli tady spokojení, měli děti ve škole, našli si i práci, takže se jim odsud moc nechce. Já si ale myslím, že město našlo adekvátní a zajímavé řešení,“ shrnuje Tetřev.

Tím řešením je soukromý penzion v lázeňské čtvrti. S přestěhováním do něj pomůžou běžencům dobrovolní hasiči s autem s přívěsem, s organizací pak vedoucí odboru kanceláře primátora, Radka Senftová.

„Nechtěli jsme tu skupinu dělit – jsou to většinou ženy s malými dětmi, které už se znají, drží spolu už tři měsíce a pomáhají si. Jeden teplický ubytovatel nám poskytl ubytování pro všech pět rodin, které tam teď máme. Ve čtvrtek 30. června přestěhujeme těch 19 lidí do toho ubytovacího zařízení v Šanově,“ popsala Senftová.

Do zařízených pokojů si stačí vzít tašky s oblečením, hračkami a učením.

Spustit audio

Související