V Teplicích zavedli nový spoj MHD. Zajíždí na sídliště V Závětří i k botanické zahradě

20. červen 2022 09:23

V Teplicích zavedli nový spoj MHD. Autobus jezdí také kolem botanické zahrady, kde se proplétá jednosměrkami, které jsou plné parkujících aut. Lidé si ale novou službu vesměs chválí.

„Nezávidím tady těm autobusákům, že tudy musí jezdit – je to tady hodně stísněný,“ konstatuje Zdeněk Kuncl. Ukazuje přitom na autobus MHD číslo 110, který zrovna vjíždí na zastávku před botanickou zahradou.

„Ti šoféři, kteří se tudy musí proplétat, jsou výborní. Žádný problém – jezdí naprosto přesně,“ pochvaluje si pan Ivan, který právě přijel autobusem z města.

Pro tuhle část Teplic je městská hromadná doprava novinkou. „Tudy nikdy MHD nejezdila, a to tu bydlím hodně dlouho. Vždycky jsme ji ale tady chtěli, kvůli těm starším lidem, kteří musí tahat nákupy z města do kopce. Teď je to výborné. A nezáleží na tom, jak je ten autobus plný, ale jakou dělá službu,“ dodává pan Ivan.

To si myslí i Helena Sikmundová, která u botanické zahrady bydlí 60 let: „První náš výlet s manželem byl až do nemocnice – k zubaři.“

Další starousedlice Marie Přibylová se ale s francouzskými holemi do vysokého autobusu nedostane. „Někdo říkal, že by mohl jezdit mikrobus, protože ani tolik lidí nejezdí.“

„Dopravce nasadil deseti a půl metrové autobusy – jsou to ty nejmenší, jaké má k dispozici. Až na jednu výjimku první den provozu, kdy stálo nevhodně zaparkované auto před botanickou zahradou, se nám zatím nestalo, že bychom neprojeli,“ říká za odbor dopravy teplického magistrátu Jakub Číže.

Pokud se provoz osvědčí, na trase by mohly jezdit malé elektrobusy. Rozhodne zájem cestujících o linku, která jezdí hned několika místy v Teplicích, jenž byla dosud bez MHD. Vedle ulic u botanické zahrady jde také o sídliště V Závětří nebo okolí fotbalového stadionu a sportovní haly.

Spustit audio

Související