Teplice čekají na výsledky červnových zápisů ukrajinských dětí do škol a školek

6. červen 2022 13:51

Začaly zápisy ukrajinských dětí válečných uprchlíků do prvních tříd základních škol. Školy v Teplicích si zvolily různé termíny, všechny ale v průběhu června vyhlásily dva. Základní škola Buzulucká první zápis pořádala v pondělí 6. června, s komunikací pomohla překladatelka.

„Jeden z úkolů každého prvňáka je nakreslit správně lidskou postavu. A o to se teď Míša právě snaží,“ popisuje zkušená učitelka prvního stupně Milena Hampejsová, zatím co se věnuje budoucímu prvňáčkovi z Ukrajiny.

K zápisu Míšu přivedla maminka Anna, která s ním v Teplicích pobývá od 7. března.

„Hledám práci. Na Ukrajině jsem právnička, ale tady jsem zatím práci nenašla. Míša chodí do školky v Proseticích. O tom, jak dobře rozumí česky, ale se mnou nemluví,“ usmívá se Anna.

Sama chodí na kursy češtiny na teplické gymnázium a do kostela na Zámeckém náměstí. Taky tady, ve škole Buzulucká mají ukrajinské děti od čtvrté třídy výš intenzivní výuku češtiny, každý den vždy první hodinu.

Nejmladší žáčci se česky učí v rámci vyučování. Podle zástupkyně ředitelky Ludmily Hrubé dělají velké pokroky.

Kapacity teplických vzdělávacích zařízení jsou omezené. Míst je málo především ve školkách

„Nasávají ten český jazyk daleko intenzivněji. Mají vlastně češtinu, která se prolíná denně všemi čtyřmi nebo pěti hodinami, které mají. Snaží se komunikovat s dětmi i s vyučujícími,“ popisuje Hrubá.

Prvňáčky tu zatím žádné nemají. Od září jich mohou přijmout zhruba deset.

Město Teplice zřizuje deset základních škol a patnáct školek. Mluvčí Teplic Robin Röhrich potvrzuje, že přetlak je podle předběžných údajů hlavně u školek. „Zřejmě nebudeme schopni umístit všechny děti, protože těch míst nemáme tolik – především ve školkách. Potřebujeme ale zjistit ten počet,“ vysvětlil.

Výsledky zápisů do teplických škol a školek by město mělo mít do 1. července. Pak rozhodne, jak případně navýší počet míst.

Spustit audio

Související