Uhelné safari

22. květen 2013

Povrchový důl, to je vlastně taková obrovská díra, jejíž povrch vypadá jako měsíční krajina. Postavit se ovšem na dno takové díry, kousek od strojů, které dobývají uhlí, může být fascinující. Umožnit vám to může „Uhelné safari“.

Jak název Uhelné safari vznikl? „Uhelné, to je jasné. A safari jsme přidali proto, že v těch našich lomech se vyskytují velká stáda muflonů.“ prozrazuje koordinátorka projektu Růžena Martínková.

Kromě muflonů mohou návštěvníci vidět obří důlní stroje při práci z bezprostřední blízkosti nebo si najít a odnést vlastní kousek uhlí, makrazit nebo pyritu.

Na safari se můžete vydat po třech trasách. První vede do lomu Československé armády, druhá do lomu Vršany a Jan Šverma a třetí vede po rekultivovaném území, odkud mohou návštěvníci vidět techniku lomu Vršany z vyhlídkové plošiny.

„Exkurze děláme ve středu a ve čtvrtek a dvě trasy i v sobotu. Třetí trasu po domluvě s průvodcem. Pokud se chtějí návštěvníci dostat na trasu 1 a 2, je dobré se podívat na web, vybrat termín a zarezervovat všechny členy skupiny...“ vysvětluje Růžena Martínková.

Exkurze je určená dospělým a dětem od dvanácti let. Pokud se chcete dozvědět podrobnosti o trasách nebo výši vstupného, podívejte se na webové stránky Uhelného safari.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.