Údaje v „Mapě exekucí” mohou být nepřesné. Třeba v Braňanech se počet lidí v exekuci ve srovnání s realitou liší téměř o dvě třetiny

15. leden 2020 10:33

Data v „Mapě exekucí” mohou chybně informovat o počtu exekucí v jednotlivých obcích a městech. Vyplývá to z namátkového šetření společnosti InsolCentrum, která porovnávala data z této mapy s vlastním šetřením ve spolupráci s obecními úřady.

Například v Braňanech na Mostecku s více než 1 300 obyvateli „Mapa exekucí” uvádí 346 osob v exekuci. Podle analýzy InsolCentra je ale dlužníků reálně o víc než 200 míň.

Obec se cítí být chybnými daty poškozena:

„Vrhá to na obec takové světlo, že tu jsou dlužníci, kteří neplatí a žijí si na vysoké noze. To ale není pravda – většina těch lidí, kteří byli někdy v insolvenci, má své dluhy splacené. Budeme se bavit s naším právníkem o tom, co se s tím dá dělat, aby to na nás nevrhalo špatné světlo,“ shrnuje starosta obce Petr Škanta.

Jednatelka společnosti InsolCentrum Jarmila Veselá zpochybňuje data exekutorské komory, ze kterých portál „Mapa exekuce“ čerpá.

„Pro nís jsou data exekutorské komory nevěrohodná. Jediná cesta, jak se veřejnost dozví, zda jsou v pořádku, nebo ne, je, aby ta data dala exekutorská komora ministerstvu spravedlnosti k prověření,“ myslí si Veselá.

Prezident exekutorské komory Martin Tunkl v tvrzením InsolCentra nesouhlasí: „Nesouhlasíme s tím. Myslím, že data exekutorské komory jsou v pořádku.“

Podle průzkumu InsolCentra nesouhlasí data v „Mapě exekucí“ také v jihočeských Miroticích nebo v Brništi na Liberecku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související