U dětí přibývá závislostí všeho druhu. Může za to i izolace během pandemie koronaviru

12. březen 2021 10:51

Většina dětí je už rok zavřená doma u svých počítačů místo toho, aby seděly s kamarády ve škole. Odborníci varují, že přibývá dětských závislostí, a to nejen na alkoholu či tabáku, ale také na elektronických zařízeních a počítačových hrách.

„To je kocour, který běhá a honí zloděje,“ ukazuje osmiletý Fanda hru a telefonu, který používá k ukrácení dlouhé chvíle.

„On se učí zhruba dvě hodiny dopoledne, a pak jde na mobil. Když mu ho zabavím a řeknu mu, aby šel ven, tak mi odpoví, že ven nechce – že chce telefon, nebo se dívat na televizi,“ krčí rameny jeho maminka Zdena. „Když my se hrozně nudíme,“ vysvětluje její desetiletá dcerka Zdenka.

Paní Zdena je samoživitelka a do práce chodit musí. „Když jim zabavím mobily, tak je to ze začátku docela hysterie, ale přizpůsobí se. Objevují se ale i další nešvary, jako třeba obezity – ty kroužky dětem hrozně chybí,“ popisuje.

Dětem chybějí kroužky a interakce s kamarády

To, že dětem velmi chybí kroužky a setkávání se s kamarády, potvrzuje i dětská psychoterapeutka Markéta Závěrková.

„Nerozvíjí se ta identita kamaráda, sportovce, hudebníka. To všechno těm dětem chybí a hodně se jim pak zužuje záběr na ten život,“ vysvětluje psychoterapeutka.

Dítě bez sociálních dovedností pak raději uteče do jiné reality.

„Ten počet těch úniků do závislosti v případě, že mají děti nějakou tu tendenci vylepšit si nějak tu realitu, ten se teď, si myslím, zvětší,“ dodává Závěrková.

Podle údajů zdravotních pojišťoven rok od roku roste počet dětských pacientů, kteří se s nějakým typem závislosti léčí.

„V roce 2016 to bylo 1 194 pacientů, v roce 2018 už to bylo 1 371,“ upřesňuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Milan Řepka.

Například Česká průmyslová pojišťovna pak eviduje od roku 2017 do roku 2019 devatenáctiprocentní nárůst dětských pacientů, kteří se léčí s nějakým typem závislosti.

Spustit audio

Související