Tým odborníků z ústecké nemocnice zajišťuje umírajícím důstojný život do posledních okamžiků. A pomáhá i jejich rodinám

3. říjen 2024 08:28

Před 10 lety, na podzim roku 2014, začal na Ústecku poskytovat služby mobilní hospic. Kromě něj začala fungovat i ambulance paliativní péče. Od minulého roku se z ní stalo samostatné oddělení. Zdravotníci a ošetřovatelé nabízejí služby jak pacientům, tak jejich rodinám.

Jsou pacienti, kterým ani nejmodernější medicína a přístroje nevrátí zdraví a neodvrátí konec života. Mluvit o smrti a umírání není jednoduché. Musí se to naučit jak lékaři, tak pacienti.

„Je těžké o tom přemýšlet – nejen řešit třeba smrt svého blízkého, ale i přemýšlet o vlastní smrti. Ve světě se poměrně rozmáhá, že si můžete říct, co by se mělo stát, kdyby se něco semlelo. U nás jsou to jen jednotliví pacienti, kteří přijdou s tím, že něco takového sepsaného mají,“ vysvětluje vedoucí lékařka mobilní hospicové péče Krajské zdravotní Jan Dušánková.

V klidu dožít může být lepší než jen přežívat

Právě na období před smrtí se zaměřuje paliativní péče – neumí sice smrt oddálit ani přiblížit, pacientům ale pomáhá jí důstojně dožít a nejbližším lidem se se smrtí smířit.

„Když pacientovi nějakým moderním přístupem ten život prodloužíte, je také otázkou, v jaké to bude kvalitě. Jestli pak bude pro něj lepší jen sedět doma v křesle, bude dušný, ale žít, nebo ho nechat raději v klidu zemřít, kdy ale třeba umře poté, co si ještě zvládne dojít na procházku,“ vysvětlila Jana Dušánková s tím, že mobilní hospic se zaměřuje na služby u pacientů doma.

Na žádost rodiny tak pacienti můžou často dožít ve svém prostředí. Oddělení paliativní péče přímo v nemocnici je připravené poskytovat podporu rodinám umírajících dětí.

Paliativní péče pomáhá i rodinám umírajících

„Není to jen o číslech na monitorech, ale i o tom, co ty rodiny potřebují. Snažíme se především s nimi hodně komunikovat. V podstatě všichni neonatologové i všechny naše sestřičky jsou na půl psychology,“ říká neonatolog Martin Pánek.

O vlastní zkušenost se podělila Andrea Gápová – maminka dvou holčiček, dvojčat, kde komplikace po porodu přežila jen jedna. „Jakýkoli doktor, který měl holky na starosti, nám byl kdykoli k dispozici. Měli jsme výhodu, že i když jsme zdaleka, tak nám byla hned dopřána kamera, díky které vidíte, když miminku dělají nějaký zákrok, mazlí se s ním nebo ho přebalují,“ shrnuje.

Zdravotní péče je v Ústeckém kraji na takové úrovni, že po porodu zemře jen do 10 dětí ročně, tedy necelá dvě procenta. Na všechny takové případy chce být tým paliativní péče připravený.

Spustit audio

Související