Lékaři z ústecké nemocnice provádějí pokrokovou metodu fyziologické kardiostimulace srdce. Jako druzí v republice

30. září 2024 12:50

Většina pacientů ústecké kardiologie má pro stimulaci srdce nejnovější přístroje. Za 1,5 roku lékaři nové elektrody do srdce vložili více než 350 lidem. Nemocnice v Ústí nad Labem je po Olomouci druhá v republice, která nejnovější metodu používá.

84letý Ladislav Seidl má nejnovější přístroj už skoro rok. „Po tom, co mě tady pan doktor a jeho tým operovali, tak mohu říct, že vůbec nevím o tom, že bych někdy měl problémy se srdcem. Samozřejmě mám radost, že se jim to povedlo,“ shrnuje s úsměvem.

Zotavení po operaci netrvá dlouho, lidé mohou jít většinou už druhý den domů. Přístroj vydrží zhruba 8 až 10 let a jeho výměna není náročná.

„Ten přístroj se vyjme, odšroubuje se, na ty stávající elektrody se napojí nový přístroj a zas se to zašije, takže ta výměna netrvá příliš dlouho – zhruba do půl hodiny. Pro toho pacienta je to také daleko komfortnější,“ vysvětluje vedoucí ústeckého kardiologického týmu Jiří Holý.

Lékaři z ústecké Masarykovy nemocnice začali tuto konkrétní metodu provádět jako druhé pracoviště v České republice.

„Co je tady unikátní, tak jsme moc nebyli omezováni v tom, jako moc jich můžeme naimplantovat. Řada jiných pracovišť, z důvodů kapacitních i proto, že ta metoda trvá o 20 až 30 minut déle, hodně selektovala pacienty, ale my, když jsme začali, jsme si dali za úkol tu metodu poskytnout co největšímu počtu lidí,“ dodává Holý.

Za rok a půl má novou elektrodu v srdci už více než 350 pacientů.

autor: Veronika Kurtyová
Spustit audio

Související