Turisté už mohou v České Švýcarsku opět i do míst, kde hnízdili vzácní sokoli

11. červenec 2021 12:44

Dostat se pro strážce národního parku do míst, kde mají hnízdo kriticky ohrožení sokoli stěhovaví, aby ho mohl zkontrolovat, znamená někdy prodírat se pěknou džunglí.

„Třeba u hnízda u Jetřichovic, do kterého nebylo odnikud vidět, jsem musel čekat hodiny,  než se samička nadzvedla a ukázala hlavičku,“ vzpomíná strážce Václav Sojka na svízele při pozorování sokolů, „To bylo takové nepříjemný hnízdo na pozorování, že jsme to neměli tak docela pod kontrolou.“

Místo už není označené páskou a cedulí se zákazem vstupem, sokoli odsud vylétli a lidé sem znovu mohou vstupovat.

„Sokolům stěhovavým se v národním parku České Švýcarsko a v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce narodilo letos sedmnáct mláďat,“ řekl mluvčí parku Tomáš Salov. Letošní rok je tak považovaný za poměrně úspěšný. Strážci parku a dobrovolníci nízda hlídali od začátku března do června.

Sokoli stěhovaví v hnízdě

A kolik se jich podařilo okroužkovat? „Máme vždycky tak polovinu těch mláďat neokroužkovaných, protože jsou na takových věžích, jako je třeba Obr v Ostrově, a tam je stará cesta, šílená, nebezpečná pětka,“ vysvětluje strážce Sojka.

Zatímco letošní hnízdící čas sokola stěhovavého skončil, strážci parku ještě chrání místa, kde sedí čáp černý. „Mají ještě mláďata. Tak za týden, možná za čtrnáct dní teprve vyletí,“ odhaduje Sojka.

A mluvčí parku Salov k tomu vysvětluje: „Čápi černí hnízdí o něco déle, takže ty uzávěrky tam jsou ještě do 31. července. Pak už bude možné vstupovat i pro návštěvníky. I když často jsou to taková místa, kam vlastně turistické cesty nevedou,“ upřesňuje.

Letos se na hlídání míst, které si pro své mladé vybrali kriticky ohrožení sokoli stěhovaví, výři velcí a čápi černí, podílely dvě desítky dobrovolníků, osm strážců národního parku a nespočet horolezců. Ti se správou parku každou hnízdící sezonu už dlouhodobě úzce spolupracují.

Čáp černý
Spustit audio

Související